Ouderen berekend op (cyber)criminelen

31 januari 2011 om 00:00 Nieuws

Informatie-

bijeenkomst

trekt volle zaal

GIESSENBURG - Onze leefwereld wordt steeds meer digitaal. Gemak dient de mens en daar is de computer een belangrijk middel toe. Via Internet kunnen bankzaken moeiteloos en razendsnel worden geregeld. Ook oudere mensen zien deze vooruitgang in, maar zijn door hun onwetendheid een gemakkelijk doelwit voor cybercriminelen. Rabobank Alblasserwaard Noord en Oost wil deze doelgroep wapenen door ze op een aansprekende manier te overladen met informatie. Na woensdag weten ze alles over skimmen, phishing, spyware, Trojans en Dumpster Diving. ,,Ja, het gebeurt écht dat ze in afvalbakken speuren. Het komt nog vaak voor ook.”

Door Erik de Bruin

Thomas Eekels geeft er af en toe een humoristische draai aan. ,,Dumpster Diving zou je in het Nederlands ook kliko-koekeloeren kunnen noemen.” Op een gegeven moment gooit hij alle pasjes in zijn portemonnee één voor één op de grond. Om er maar mee aan te geven dat je identiteit eenvoudig kan worden ontvreemd. ,,Boeven zijn daar op uit. Waarom ze uw identiteit willen achterhalen? Heel simpel: om uw bankrekening te plunderen. Maar bijvoorbeeld ook om andermans geld te stelen met uw hulp. Of ze gebruiken uw naam om zelf buiten beeld te blijven.” Eekels werkt voor de afdeling crisis- en fraudemanagement van Rabobank Nederland en is bekend met zulke presentaties. Zo’n volle zaal als afgelopen woensdag in De Til heeft hij niet vaak meegemaakt. Rabobank Alblasserwaard Noord en Oost heeft er flink werk van gemaakt. Naast een uitnodiging naar alle klanten van 65 jaar en ouder die via Internet bankieren zijn ook de ouderenverenigingen in de streek op de hoogte gebracht van de informatiebijeenkomst. Die tot doel heeft senioren bewuster te maken. Internet is leuk omdat je de hele wereld kan leren kennen, maar ze leren ook allemaal jou kennen. ,,Zowel door de winkeliers voor wie we eenzelfde soort bijeenkomst hebben gehouden in november vorig jaar als de ouderenklankbordgroep binnen onze bank zijn we gewezen op het nut”, legt Esther van der Pol uit. Ze heeft zich als manager Verkoop en Service beziggehouden met de organisatie. Gezien de massale publieke belangstelling (de zaal zat nokvol) kan het een succes worden genoemd. De reacties van enkele bezoekers zijn positief. ,,Ik heb er veel van opgestoken, al moet ik zeggen dat het meeste gesneden koek was”, aldus een inwoner van Hoogblokland. Hij werkte veertig jaar voor de Rabobank en had in zijn tijd al te maken met een fenomeen als skimming.

‘Heel aannemelijk’

,,Als je zolang voor een bank heb gewerkt weet je dat je op je hoede moet zijn. Mijn vrouw en ik hebben de regel dat we e-mail van een onbekende afzender meteen verwijderen zonder het te openen. We zijn een keer gebeld dat we een prijs hadden gewonnen met iets wat ons totaal onbekend was. We hebben heel hard Nee geroepen en de hoorn erop gegooid.” In zijn directe omgeving zijn mensen wel eens de sigaar geweest. ,,Mijn schoonvader is in de supermarkt door twee Oost-Europese dames van zijn portemonnee beroofd. Ze hadden daarvoor zijn pincode afgekeken. Een paar huizen verderop hadden ze vanuit Tanzania een e-mail ontvangen of ze wilden helpen een heel hoog bedrag door te sluizen. In ruil daarvoor zouden ze een bepaald percentage ontvangen. Wel moesten ze eerst bijdragen aan de vrijwaring- en legeskosten. Toen ze al vierduizend euro hadden overgemaakt bleek het een leugen te zijn. De aktes die ze hadden gekregen zagen er heel aannemelijk uit. Je moet zeer goed opletten.”

Bewustwording

Een echtpaar uit Sleeuwijk en een man uit Spijk praten na over de bijeenkomst en zeggen van nature achterdochtig te zijn. ,,In mijn werk heb ik altijd de bokken van de schapen moeten scheiden. Dat is een stukje levenswijsheid waar je je hele leven baat bij hebt.” Hij is wel blij weer eens wakker te zijn geschud en op de gevaren te zijn gewezen. Die zijn er immers in overvloed. ,,Niet dat je daar bang van moet worden, maar bewustwording kan geen kwaad”, aldus Eekels. Dat je je bij een pinautomaat niet moet laten helpen door een vreemde en dat je niet de code op je pasje moet schrijven zit er bij de meesten wel ingeprent. De zogeheten Nigerianen-fraude via e-mail, dubieuze Job Offers waarmee frauduleus geld is gemoeid … de georganiseerde misdaad, onder meer werkzaam vanuit Rusland, kent vele trucs om onwetende mensen in haar val te lokken. Hoe meer kennis over deze listige valkuilen hoe beter men is gewapend. Eekels adviseert de computer altijd te beveiligen met een virusscanner. Als een e-mail ‘klik hier’ bevat moet je daar volgens hem nooit op drukken. De afzender is namelijk niet altijd de afzender die het zegt te zijn. ,,Als de Rabobank een e-mail verstuurt dan moet zij daarin verwijzen naar de website.” Dat ook de bank hier wel eens overheen kijkt blijkt als een bezoeker zijn hand opsteekt en hem vertelt dat de uitnodiging die per e-mail is verstuurd een link bevatte om je aan te melden.

Fotobijschrift: De zaal luisterde twee uur lang aandachtig naar de presentatie en wilde af en toe nog iets meer weten.

advertentie
advertentie