Berry Bresser: ‘Mijn werk is mijn passie’

31 januari 2011 om 00:00 Nieuws

Vijf jaar de Bourgondiër

H'VELD-G'DAM - ,,Ik maak veel lekkers zelf. Je blijft dingen verzinnen, smaken uitproberen. Ik heb een specialiteitenzaak en dat onderscheidt mij van de doorsnee winkel. Daar ben ik trots op.” Aan het woord is Berry Bresser, de gepassioneerde eigenaar van de Bourgondiër aan de Peulenstraat. Dagelijks worden klanten bij binnenkomst vriendelijk begroet en vrijwel altijd staat er een mandje, bordje of schaaltje met daarop iets lekkers om te proeven.

Door Wil Sommeijer

Vijf jaar geleden nam Berry Bresser de Bourgondiër over van Jan van Holten. Een droom ging in vervulling, een eigen zaak. Berry, samen met vrouw en twee kinderen woonachtig in Hoogblokland, was tot die tijd werkzaam in het slagersvak. Dat wil zeggen, hij bemande een rijdende slagerswinkel waarmee hij door de hele Alblasserwaard reed. ,,Ik heb daar veel warenkennis opgedaan en dat komt me goed van pas“, vertelt hij opgewekt.

Die warenkennis én de liefde voor zijn vak is duidelijk te zien en te proeven in de winkel. Berry is er glansrijk in geslaagd zijn eigen stempel op de Bourgondiër te drukken. Hij houdt van dingen uitproberen. Zo maakt hij zelf zijn marinades en kruidenmengsels. ,,Dat doe ik bijvoorbeeld bij ons Hardinxvelds spek. Dat is mooi buikspek wat ik krijg aangeleverd. Dat zet ik 24 uur in de marinade waarna het de oven ingaat. Zo gaat het ook met onze populaire honingham. Die bestrijk ik met fijne honing en zet hem daarna in de oven waarna je die subtiele smaak krijgt. Heerlijk.”

Ook de wekelijkse ‘verwensalade’ komt uit eigen keuken. De ene week van verse vis, de andere week van vlees. Wekelijks kunnen de klanten ook genieten van Bourgondische broodjes die thuis afgebakken moeten worden. Die belegt hij dan bijvoorbeeld met Serranoham, mozzarella, geraspte kaas, beetje kruiden en smullen maar. En dan heeft Berry er voor de liefhebber nog een lekker wijntje bij. ,,Ik heb een klein assortiment wijnen, zoals een goede huiswijn in rood, wit en rosé, maar ook een prettige Portugees in rood, wit en rosé. Die is bijzonder omdat hij op eikenhouten vaten rijpt. En dan hebben we natuurlijk onze Bourgondiër advocaat, heel populair bij de klanten”, aldus Berry.

Maar Berry Bresser mag ook een specialist genoemd worden op het gebied van buitenlandse kazen. In 2009 werd hij lid van de Buitenlandse kaas Sociëteit. Je kunt daar alleen op uitnodiging lid van worden. Bij deze sociëteit zijn 90 speciaalzaken aangesloten. Berry is daar best trots op. ,,In 2010 is er een wedstrijd voor ‘Beste Winkel’ uitgeschreven en ik zit nu in de laatste ronde. Overigens zijn alle aangesloten speciaalzaken verplicht om aan de wedstrijd deel te nemen. Zie het ook maar als een soort controle. Op 8 maart is de uitslag. De wedstrijd houdt onder meer in dat er zogenaamde mysterie

shoppers boodschappen bij je komen doen. Zij beoordelen dan de presentatie en uitstraling van de zaak, de diversiteit en kennis van de buitenlandse kazen. Ik heb een rapport gekregen waarin staat dat ik een passie voor buitenlandse kazen en wijn heb. Dat is leuk om te lezen, want dat is ook echt zo. Vorig jaar ben ik mee geweest op een studiereis naar Zwitserland. Dat is zeer leerzaam, je wisselt ervaringen uit met collega’s. Je legt contacten en dat heeft geresulteerd in het Bourgondische broodje en ik heb een traiteur leren kennen die voor mij olijven maakt. Ik heb in het seizoen 2009/2010 de prijs voor Beste Nederlandse Food Specialiteiten Winkel gewonnen. En verder heb ik regelmatig themaweken en ben ik natuurlijk ook te vinden op onze jaarlijkse Braderie.”

Hij doet dit niet allemaal alleen. De vier medewerksters zetten ook hun beste beentje voor om de klanten de nodige service en productinformatie te geven. En er wordt natuurlijk ook heel wat gelachen in de winkel. Berry heeft toekomstplannen. Inventief blijven maar ook een uitbreiding van de winkel. ,,Dat is mijn grote wens. Met een open keuken zodat de mensen kunnen zien hoe wij alles bereiden én meer ruimte om ons assortiment te kunnen presenteren, meer buitenlandse kazen, meer wijnen, cadeauartikelen. In mijn hoofd ben ik al bezig om de hele zaak in te richten. Maar daarvoor vraag ik wel advies aan een deskundige. Ik kan wel iets zien en willen, maar het moet ook kunnen natuurlijk.”

advertentie
advertentie