'Valpartijen kun je voorkomen'

31 januari 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM – Valpartijen kun je voorkomen. Dat was de slogan van de informatiebijeenkomst die vorige week plaatsvond in de Peulenhof. Hoe je dat kunt voorkomen werd uitgelegd door Tanja Viergever, fysiotherapeute van de Rivas.

Door Wil Sommeijer

De informatie was toegespitst op oudere mensen. Het blijkt dat ruim 89.000 ouderen zich jaarlijks op de spoedeisende hulp melden na een valpartij. En maar liefst 30.000 daarvan moeten worden opgenomen.

Niet alleen kan een valpartij voor lichamelijke ongemakken zorgen, soms worden mensen ook bang om weer te vallen. Daardoor kan een verminderde zelfredzaamheid ontstaan. Men blijft maar thuis, want stel je voor dat het weer gebeurt. Tanja Viergever noemde enige voorbeelden van een verhoogde valkans: een verminderde spierkracht, vermindering van evenwicht, conditie, bepaalde ziektes, medicijngebruik, maar ook gladde vloeren, losliggende kleedjes of snoeren, slechte verlichting, een steile trap, ongelijk of losliggende stoeptegels. ,,Hoe kun je valpartijen voorkomen? Nou, door een goede conditie, bewegen en vooral ook durven bewegen. Zorg voor een veilige omgeving en waar nodig breng aanpassingen in en rond het huis aan. Ook heel belangrijk, draag stevige schoenen die goed passen en gebruik en stel loophulpmiddelen af op een juist gebruik. Een rollator bijvoorbeeld moet op de goede hoogte zijn afgesteld, dat moet op ongeveer polshoogte zijn”, vertelde Viergever. Ze demonstreerde dat bij een mevrouw uit het publiek, waarbij bleek dat het met die rollator wel goed zat.

Viergever liet nog meer voorbeelden zien waarbij ze volop medewerking kreeg van het geïnteresseerde publiek. Hilarisch was het zogenaamde ‘Belgische trottoir’ waarbij de tegels ongelijk en los liggen. Ook een schuin aflopend trottoir geeft problemen. ,,Het is belangrijk dat je je bewust bent van je omgeving, bewust bent waar je loopt. Een iets hoger looptempo maakt dat je minder snel opzij valt. Ook hoe je gaat staan is belangrijk. Als je de voeten iets uit elkaar zet heb je al meer evenwicht”, gaf Viergever als goede raad.

,,En voor het geval dat u denkt, spierkracht op mijn leeftijd? Spierkracht kan op iedere leeftijd getraind worden. U kunt ook deelnemen aan een cursus valpreventie. U kunt zich hiervoor opgeven bij de IGO (0184-611454) waarna u wordt uitgenodigd”, aldus Tanja Viergever.

Henk Rovers, medewerker van Vegro Thuiszorgwinkels & Verpleegartikelen, kreeg het na afloop van de bijeenkomst gezellig druk met het nakijken en waar nodig afstellen van de rollators. ,,Ja”, zei een vrolijke mevrouw. ,,Ik vond de voorlichting erg leerzaam en maak nu gelijk ook maar gebruik om mijn rollator na te laten kijken.”

De voorlichtingsbijeenkomst was een gezamenlijk initiatief van het IGO Servicepunt voor Welzijn, Wonen en Zorg, de afdeling fysiotherapie van Rivas Zorggroep (locatie Waerthove) en Vegro Thuiszorgwinkels & Verpleegartikelen. De volgende voorlichtingsbijeenkomst is op woensdag 23 februari. Onderwerp is dan inbraakpreventie.

advertentie
advertentie