'Zoete' inval bij workshop taarten versieren

28 maart 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - ,,Kijk, je legt een randje over je deegrol en dan pak je de plak voorzichtig op en leg je hem over je taart'', legt Marjolein Bezemer uit. Ze voegt de daad bij het woord en drapeert de plak marsepein vakkundig over de taart. Samen met haar schoonzusje Lisette de Brouwer vormt ze 'Marjo's Bakery' en leert ze in workshops hoe je een taart feestelijk kunt versieren.

Door Wil Sommeijer

Het is een gezellige boel vrijdagmiddag in De Peulenhof. Acht dames doen hun best en vleien hun plak marsepein over de taart, de een wat handiger dan de ander. Marjolein en Lisette geven aanwijzingen en waar nodig wordt een handje geholpen.

Marjolein is het creatieve brein en Lisette zorgt voor de logistieke kant van Marjo's Bakery. Een kleine twee jaar houden de dames zich bezig met het maken en versieren van taarten. ,,We bereiden alles thuis voor. Wij bakken de taarten zelf. De deelneemsters moeten ze zelf bewerken. En dat begint met het snijden van de cake in plakken. Daartussen en rondom wordt botercrème gesmeerd die we ook thuis zelf maken. Dan krijgt ieder een bol witte marsepein die men met kleurstof de kleur kan geven die men wenst. Die bol wordt daarna goed gekneed zodat de kleur er goed doorzit en daarna met de deegrol uitgerold tot een mooie dunne lap waarmee de taart wordt bekleed. En dan kan het versieren beginnen'', legt Marjolein uit.

En dat versieren is een feest. Met behulp van talloze vormpjes en uitstekertjes worden blaadjes, beestjes, kogeltjes en dergelijke op de taart gelegd tot een mooie compositie. Ook zijn er boekjes met voorbeelden.

Een ieder is vrij om te maken wat men wil. Van de vormpjes wordt druk gebruik gemaakt, want om uit de vrije hand iets van marsepein te boetseren duurt gewoon te lang. ,,Een workshop duurt drie uur en dan moet je nog hard doorwerken om hem helemaal af te krijgen'', geeft Lisette aan.

Langzamerhand zie je fraaie kunststukjes ontstaan. De jongste taartenversierster Thirsa Kortenhoeven (14 jaar) heeft haar taart met zachtroze marsepein bekleed en weet nog niet of ze een felgekleurde taart of een lieve taart gaat maken. Het wordt een lieve, echte meisjestaart in roze en wit. Heel fijntjes. Ze is er heel erg trots op. Ze doet voor de eerste keer mee. ,,Ik bak thuis ook wel eens, meestal koekjes. Maar misschien ga ik dit thuis ook wel proberen", vertelt ze. En de opa van één van de deelneemsters zal zeker verrast hebben opgekeken bij het zien van de fraaie taart die voor hem gemaakt is. Tot slot gaan de taarten in een doos en kunnen ze mee naar huis. ,,Je kunt ze drie dagen in de koelkast bewaren, maar dan moet je ze wel opeten'', zegt Marjolein.

Marjolein en Lisette werken ook op bestelling, bijvoorbeeld voor een verjaardag of examen. Wie meer wil weten kan terecht op de website: www.marjosbakery@hotmail.nl.

De laatste workshop taarten versieren van dit seizoen in De Peulenhof is op vrijdag 27 mei. Voor informatie: 0184-612771.

advertentie
advertentie