'Een gemeentehuis schoonmaken is anders dan een gewoon kantoor'

29 maart 2011 om 00:00 Nieuws

Dertig jaar schoonmaken en nooit in de ziektewet

H'VELD-G'DAM - Dertig jaar heeft ze met veel liefde en toewijding het gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam schoongemaakt. Ze maakte vier burgemeesters mee, wethouders, gemeentesecretarissen, gemeentebodes en tal van ambtenaren. Wil Vlot-de Groot. Vorige maand nam ze officieel afscheid, met pijn in het hart want het gemeentehuis was een deel van haar leven.

Door Wil Sommeijer

Wil Vlot solliciteerde op 13 november 1980 in eerste instantie op de vacature voor schoonmaakster in de Giessenschool. Het werd het gebouw van Sociale Zaken aan de Stationsstraat, waar ook het Groene Kruis was gehuisvest. Daar werkte ze acht jaar, maar ze werd ondertussen ook regelmatig ingeschakeld in het gemeentehuis aan de Damstraat. Toen het nieuwe gemeentehuis klaar was en de afdeling sociale zaken in het nieuwe gebouw aan het Raadhuisplein werd ondergebracht, verhuisde Wil mee. ,,Maar eerst kreeg ik eervol ontslag en werd daarna gelijk aangenomen bij een schoonmaakbedrijf dat de schoonmaak in het nieuwe gemeentehuis ging doen. Ik ging wel van 50 naar 40 uur in de maand. We begonnen met z'n vijven wat na een paar jaar werd teruggebracht van vier naar drie schoonmaaksters tegen hetzelfde aantal uren, dus twee uur per dag. Maar alles was nieuw en dat werkt wel lekker. Ik had de tweede verdieping en daar heb ik dus 22 jaar gewerkt. Ik vond het echt heel leuk. Het is niet zoals op een gewoon kantoor waar iedereen om vijf uur naar huis gaat. Er zijn vergaderingen, de burgemeester werkt nog wat door. Daar moet je natuurlijk wel rekening mee houden'', legt ze uit.

Schoonmaken is een vak en Wil vindt dat ze dat vak verstaat. Het was dan ook een heel gedoe toen bleek dat het nieuwe schoonmaakbedrijf haar werknemers op cursus stuurde. Er moest gewerkt worden met gediplomeerde schoonmakers. ,,En zo ging ik van mei tot december op cursus, ik was 62 jaar en doodzenuwachtig. Maar ik ben geslaagd met tweemaal een zeven en een zes. Haha, ik leerde hoe ik een wc moest schoonmaken, hoe ik moest bukken en ga zo maar door. Maar ik heb een diploma van de Stichting Vakopleiding Schoonmaken.''

Aan 'haar burgemeesters' bewaart ze leuke herinneringen. Boelhouwer van Wouwe vond ze wat 'statig, wat terughoudend' en Arie Noordergraaf was een heel fijne man. Augustijn ook en burgemeester Wiebosch is een echt aardige, belangstellende vrouw. ,,We dronken wel eens samen een kopje koffie.'' Goede herinneringen heeft ze aan gemeentesecretaris Joop Evertse. Hij gooide eens een pen in de prullenbak. Ach, van zijn bureau gerold, dacht Wil en legde de pen terug. De volgende dag lag die er weer in en liet Evertse lachend weten dat de pen echt kapot was. En met de huidige secretaris Wim Kersbergen is het al niet anders. En voor bestuurssecretaresse Edith heeft ze warme woorden.

Een beetje lol had ze toen alle lampen in het gemeentehuis schoongemaakt moesten worden. Een klus voor alle collega's. ,,Bij gemeentewerken zat iemand, die wij niet zo aardig vonden, in een moeilijk hoekje. Dat hoekje sloegen we over. En toen kwam de bode met een klacht van die man dat de lamp bij hem niet schoongemaakt was. Nou, de andere dag maakte hij met een triomfantelijk lachje de opmerking 'zo zullen jullie het hele gemeentehuis wel doen'.'' Wil keek niet op een minuutje en dat bracht haar de verrassing dat er twee politieagenten aan de deur kwamen. ,,We stonden nog even wat na te praten, hoe gaat dat. Maar het stil alarm was gegaan en dat hadden we dus niet in de gaten.'' Er is veel veranderd in de schoonmaakbranche. ,,Poetsen blijft hetzelfde, maar de verandering zit in de schoonmaakmiddelen en de tijdsschema's. Je hebt zoveel minuten voor dit en zoveel minuten voor dat. Maar ik vind het een kleine moeite om bijvoorbeeld een fotolijstje op te tillen om daaronder te stoffen.''

In dertig jaar heeft Wil nooit gebruik gemaakt van de ziektewet, haar werk was haar lust en haar leven. Samen met het college van B&W heeft ze haar afscheid gevierd. Uit handen van burgemeester Wiebosch kreeg ze een fraai beeldje wat Wil's karakter goed weergeeft. Betrokkenheid met mens en maatschappij.

advertentie
advertentie