Zorg leuker met Springplank

30 maart 2011 om 00:00 Nieuws

Twee van hen wilden eerst eigenlijk iets anders gaan doen, maar door dit stageproject zijn zij van gedachte veranderd en kiezen ze gemotiveerd voor de zorg. In verzorgingshuis De Lange Wei in Hardinxveld-Giessendam werd gisteren (dinsdag) een feestelijke bijeenkomst gehouden om de eerste stagemappen met opdrachten en evaluaties aan dit viertal uit te reiken.

‘Scholieren kiezen nu gemotiveerder’ H’VELD/G’DAM - De eerste vier jongeren hebben dankbaar gebruik gemaakt van hun ‘springplank’. Het is een stageproject om meer jeugd te interesseren voor een beroep in de zorgsector. Dit viertal stapte frank en vrij in het project en komen er nu vastberaden uit; zij weten precies wat zij willen worden en als zij straks het VMBO-diploma op zak hebben, kunnen zij doelbewust doorstromen naar een MBO-opleiding.

Directeur van De Lange Wei, Wil Markesteijn, legde voor de uitreiking in het kort uit waar het om gaat. ,,In dit project werken vier VMBO-scholen en vier zorginstellingen in deze regio samen om betere stages te organiseren. We zoeken daarbij verdieping (meer verschillende soorten opdrachten - red.), zodat jullie meer weten, er wordt meer informatie verstrekt en betere begeleiding gegeven.”

De aanpak is bedoeld om meer jongeren te interesseren voor een beroep in de zorgsector, omdat hier grote personeelstekorten worden verwacht. ,,Onze maatschappij vergrijst en ontgroent. Dat betekent dat er straks meer ouderen zijn, en te weinig mensen om hen te verzorgen. Maar de VMBO-scholen hebben ook een probleem. Te veel jongeren haken af en verlaten zonder diploma de school. Dat is niet fijn voor de toekomst van de scholieren, niet goed voor het imago van de school en zo krijgt de zorgsector geen aanwas,” aldus Wil Markesteijn

Activiteitenbegeleider

Als eerste ontving de 17-jarige Jesse Klerk uit Nieuwendijk de Springplankmap. Hij is leerling van de De Vries Robbéschool in Gorinchem. ,,Eerst wilde ik ambulancebroeder worden,” vertelt hij. ,,Maar nu kies ik toch voor de opleiding activiteitenbegeleider.” Jesse heeft een week als activiteitenbegeleider meegewerkt in Huis ter Leede in Leerdam en loopt nu stage bij Trema (sociaal cultureel werk) in het Land van Heusden en Altena. Jesse heeft bijna zijn diploma op zak en weet precies waar hij welke MBO-opleiding gaat doen. ,,Het ROC in Tiel,” zegt hij vastberaden. ,,Die hebben hiervoor een goede opleiding.”

De andere drie scholieren zijn leerlingen van VMBO-shool De Windroos, eveneens in Gorinchem. De 16-jarige Alicia Koedam uit Arkel overwoog om kapster te worden. Maar de hele dag met je handen in de chemicaliën is niet al te best als je een gevoelige huid hebt. ,,Ik zat echt even te kijken hoe het nu verder moest. Maar na mijn stage in verzorgingshuis De Bannehof wist ik het wel. Het was er zo fijn werken. En verzorging beviel me goed. Daarin wil ik verder. Ik heb echt een switch gemaakt. Na deze school ga ik bbl verzorging (vier dagen werken, één dag school) doen in Utrecht.”

Voor haar studiegenoten Joan Meijers uit Gorinchem en Roos ten Herkel uit Leerdam was verpleegkunde al langer een duidelijke missie. ,,Het leuke van de springplank is dat je meer verschillende opdrachten krijgt. Dan kan je er echt meer van maken.”

advertentie
advertentie