Deloitte zet financiële gegevens gemeente op een rij

29 maart 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - ,,We hebben als gemeente door de financiële of economische crisis heel wat ellende over ons heen gekregen. De raad wil in het kader van de bezuinigingen een samenhang zien in een breder perspectief. Daarom heeft onze gemeente een rapport laten opstellen waarin allerlei informatie staat die kan helpen om goede bezuinigingskeuzes te maken. Dat is gedaan door het gerenommeerde accountantsbureau Deloitte'', aldus de uitleg van wethouder Theo Boerman.

Door Wil Sommeijer

Deloitte kreeg van het college de opdracht om allerlei financiële gegevens eens goed op een rijtje te zetten, zodat het aan het college en de gemeenteraad een goed hulpmiddel zal bieden bij het maken van financiële keuzes in de komende periodes. Keuzes die hard nodig zijn, want om het gemeentelijke huishoudboekje gezond te houden zal in de periode tot en met 2015 nog ruim een miljoen euro bezuinigd moeten worden.

Deloitte heeft in het rapport 'Bezuinigen' niet alleen de financiële cijfers van Hardinxveld-Giessendam helder opgesomd, maar ook is cijfermateriaal van andere instanties en vergelijkbare gemeenten opgenomen. Zo kan snel op vele fronten gezien worden hoe Hardinxveld-Giessendam vergelijkenderwijs scoort. Boerman kon melden dat Hardinxveld-Giessendam in vergelijking met vergelijkbare gemeenten in ieder geval op de goede weg zit. ,,Aandachtspunt is onze schuldpositie. Het tekort moeten we op gaan lossen.''

Met al deze gegevens duidelijk op een rij moeten het college en de raad straks beter bezuinigingskeuzes kunnen maken. Het rapport is neutraal van opzet en er worden daarom ook geen aanbevelingen in gedaan. College en raad zijn nu aan zet om de bezuinigingsdiscussie verder te voeren.

Inmiddels heeft het college het rapport aan de gemeenteraad aangeboden. Op 26 april geeft Deloitte aan een ieder die geïnteresseerd is, uitleg over en toelichting op het rapport. Tijdens Het Debat van donderdag 19 mei zal het college met de raad bespreken waar de gemeente het beste op kan bezuinigen. Het rapport 'Bezuinigen' dient als basis voor dat gesprek.

Belangstellenden kunnen het rapport inzien op de gemeentelijke website www.hardinxveld-giessendam.nl. Kijk onder 'Actueel' en dan onder 'Ter inzage'.

advertentie
advertentie