Dikke vrienden bij de brandweer

30 maart 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - In Nederland zijn ongeveer 27.000 brandweermannen en -vrouwen actief. Een klein gedeelte hiervan (ca. 4.500) werkt in beroepsdienst, de rest is als vrijwilliger verbonden aan een gemeente. De gemeentelijke brandweer van Hardinxveld-Giessendam bestaat uit 47 leden, waaronder drie vrouwen. Per jaar wordt tussen 150 - 175 keer uitgerukt.

Brandweercommandant Cees van Andel: ,,Twee brandweerlieden met luchtmaskers op, die een brandend huis binnengaan om kinderen redden. Bewonderenswaardig, maar is het geen gekkenwerk? Wij zien dat anders. Als je weet wat je doet, is het niet gevaarlijker dan bijvoorbeeld autorijden. Iedere brandweerman- of vrouw draagt een beschermende outfit, zoals een speciaal brandwerend pak, een helm, stofbril, ademluchtmasker en brandweerlaarzen. Net wat voor een bepaalde situatie nodig is. Bovendien werken brandweerlieden nauw samen in een hecht en goed georganiseerd team. En ook al is de brandweer er om (levens)reddende handelingen te verrichten; de eigen veiligheid en die van collega's staat altijd voorop. De vrijwilligers zijn beslist geen 'amateurs'. Ze zijn namelijk precies hetzelfde opgeleid als de beroepsbrandweer. Het enige verschil is dat zij geen dagtaak hebben aan hun brandweertaak. Zij hebben over het algemeen een 'gewone' baan en kunnen in geval van nood worden opgeroepen.

Brandweermensen maken heel wat met elkaar mee. We moeten op elkaar kunnen rekenen in gevaarlijke situaties. Er is dan ook geen brandweerkorps waar de collega's geen dikke vrienden zijn. En ook de partners en andere gezinsleden doen mee in de club. Eén grote familie is het. Vrienden door dik en dun, die elkaar bijstaan wanneer dat nodig is. Juist dat maakt de brandweer heel speciaal. Dat ook het gezin van de brandweerman- of vrouw sterk betrokken is bij het korps, is niet zo vreemd. Bij de vrijwilligers spelen de partner en het gezin een belangrijke rol. Ze moeten er achter staan dat hun man, vader, vrouw of moeder bij de brandweer is. Hij of zij kan overdag worden weggeroepen. Maar ook 's nachts. Of in het weekend. Natuurlijk komt dat wel eens slecht uit. En juist op die momenten moet iedereen achter de vrijwilliger staan. Op het moment dat hij of zij weggeroepen wordt, maar ook als hij thuiskomt. Dan is hij moe en heeft hij misschien een heleboel narigheid meegemaakt. Het is dan belangrijk dat hij of zij goed wordt opgevangen."

Wel eens nagedacht over de brandweer? Kijk voor meer informatie op www.brandweer Hardinxveld-Giessendam.nl.

u2011 is uitgeroepen tot het Europees jaar van de Vrijwilligers. In Nederland zetten zo'n vijf miljoen burgers zich op vrijwilligersbasis in voor anderen. Ook in Hardinxveld-Giessendam zijn veel vrijwilligers actief: van kerkenwerk tot vrijwillig sporttrainer en van koffie inschenken bij ouderen tot de vele bestuursfuncties die Hardinxveld-Giessendam kent. Allemaal even belangrijk. Het Kompas stelt iedere week zo'n helpend handje voor.

advertentie
advertentie