Veiligheidsregio stelt risicoprofiel vast

30 maart 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) heeft als eerste Veiligheidsregio in Zuid-Holland het regionaal risicoprofiel vastgesteld. Hiermee is de termijn die de Wet veiligheidsregio's hiervoor stelt (vóór 1 april 2011) gehaald.

Het regionaal risicoprofiel geeft antwoord op twee hoofdvragen; welke soorten rampen en crises kunnen zich in de regio ZHZ voordoen (risico-inventarisatie) en hoe erg is dat wat ons kan overkomen (risicoanalyse). Het gaat hierbij om risico's die de normale werkzaamheden van hulpdiensten overstijgen. Het regionaal risicoprofiel handelt over rampen en crises en niet over bijvoorbeeld een kortdurende stroomstoring of gebruikelijke brandrisico's.

In totaal zijn er 40 realistische scenario's beschreven en geanalyseerd. Deze variëren van een grieppandemie tot bijvoorbeeld extreem weer, overstromingen, een incident met gevaarlijke stoffen of paniek in menigten. Voor de beoordeling van de scenario's heeft de VRZHZ de landelijke handreiking regionaal risicoprofiel, gebaseerd op de strategie Nationale Veiligheid, is gehanteerd. Hiermee konden op verantwoorde wijze de crisistypen van verschillende aard onderling met elkaar worden vergeleken.

Voor de VRZHZ behoren de grieppandemie, stroomuitval (langer dan 24 uur), een ongeval met gevaarlijke stoffen in de spoorzone Dordrecht/Zwijndrecht of een grote brand in een verzorgingstehuis op dit moment tot de grootste risico's. De risico's krijgen de komende periode extra aandacht op het gebied van risicobeheersing, incidentbestrijding en herstel uit de ontwrichte situatie.

Het regionaal risicoprofiel is geen statisch document, maar wordt jaarlijks geactualiseerd, zodat trends of effecten van (beleids-)maatregelen kunnen worden meegewogen. Met de eerste update start de VRZHZ komend jaar al.Hierin wordt in ieder geval een aantal extra scenario's, waaronder een incident op het spooremplacement Kijfhoek in Zwijndrecht en vervoer en opslag van radioactief materiaal, uitgewerkt. De uitkomsten van de onderzoeken naar de recente incidenten in Moerdijk en Kijfhoek vormen daarnaast mogelijk aanleiding tot herijking van een aantal eerder uitgewerkte scenario's.

De Veiligheidsregio heeft het risicoprofiel opgesteld in samenwerking met medewerkers van de politie ZHZ, de waterschappen Rivierenland en Hollandse Delta, Rijkswaterstaat, de gemeenten, Omgevingsdienst ZHZ, de provincie Zuid-Holland en nutsbedrijven. Deze samenwerking was bijzonder waardevol en tevens noodzakelijk om tijdig tot het gewenste eindresultaat te komen.

advertentie
advertentie