Gemeenten overwegen kort geding

8 juni 2011 om 00:00 Voorpagina

Over deze maatregelen bestaat echter nog onduidelijkheid en een onderbouwing ontbreekt. Een aantal gemeenten en brancheorganisatie Cedris vinden dat het ministerie van Sociale Zaken in strijd met eerdere afspraken tussen gemeenten en rijk deze bezuinigingen wil doorvoeren. De deelnemende gemeenten van de Avelingen Groep zijn naast Hardinxveld en Giessenlanden Gorinchem, Leerdam, Liesveld, Zederik en Lingewaal.

Avelingen Groep kampt met reeks bezuinigingen REGIO - Het bestuur van de Avelingen Groep overweegt namens de aangesloten gemeenten (waaronder Hardinxveld-Giessendam en Giessenlanden) een kort geding aan te spannen tegen de staat over de bezuinigingen op de sociale werkvoorziening. De rijksoverheid wil bovenop de bezuiniging op de looncompensatie in 2010 en 2011 voor 2011 nog een bezuiniging van landelijk 120 miljoen euro doorvoeren.

De bezuinigingen staan los van de afspraken in het zogenoemde ‘bestuursakkoord’ over de situatie vanaf 2012, dat vandaag (lees: woensdag) bij de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) aan de orde is. Bij het kort geding gaat het om bezuinigingen voor dit jaar. Er is enige haast bij geboden wegens lopende CAO-onderhandelingen voor de sociale werkvoorziening waarbij de VNG namens de gemeenten onderhandelt. Landelijk gaat het om 38 miljoen op de looncompensatie en 120 miljoen op de subsidie. Omgerekend komt dit voor de Avelingen Groep bij elkaar neer op ruim een miljoen euro minder voor dit jaar. ,,De korting op de subsidie bedraagt 1300 euro per medewerker,’’ rekent Dick Nederveen van de Avelingen Groep voor. ,,Daar hadden we in de begroting geen rekening mee gehouden. Met de bezuinigingen op de looncompensatie wel. De korting voor 2011 kunnen we nog wel zelf opvangen.’’

Veel gemeenten maken zich zorgen over de reeks bezuinigingen op de sociale werkvoorziening. Het Hardinxveldse college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten zich achter de motie te scharen die de gemeente Amersfoort heeft ingediend. Hierin staat vermeld dat tijdens het VN-congres op 8 juni kan worden ingestemd met het bestuursakkoord mits een adequate reservering in de rijksbegroting wordt opgenomen om de compensatie van de Wet Werken naar Vermogen snel en effectief uit te kunnen keren. De Amersfoortse motie is inmiddels achterhaald omdat dinsdag in de Tweede Kamer een CDA-motie is aangenomen waarbij het kabinet wordt opgedragen op korte termijn te overleggen met de VNG. Er moeten duidelijke afspraken komen voor het geval de vierhonderd miljoen euro die het Rijk aan gemeenten beschikbaar stelt voor de omvorming van sociale werkplaatsen onvoldoende blijkt. Hiermee is de hete angel uit het bestuursakkoord gehaald. Wat zeer wenselijk is omdat een aantal grote gemeenten (onder andere Amsterdam en Utrecht) en diverse provincies het onderhandelingsresultaat dreigden te verwerpen.

advertentie
advertentie