Verdachte in zaak Melanie op vrije voeten

14 juli 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De raadkamer van de rechtbank in Dordrecht heeft woensdag besloten dat de voorlopige hechtenis van een 32-jarige man uit de Noordoostpolder niet verlengd wordt. Het OM heeft bekendgemaakt dat de man niet meer wordt verdacht van misbruik van de 17-jarig Melanie van den Heerik uit Hardinxveld-Giessendam Hij wordt alleen nog verdacht van onttrekking aan het gezag. Het OM had aangestuurd op een schorsing van de voorlopige hechtenis onder voorwaarden, zoals een contactverbod.

Het verstandelijk beperkte meisje werd in de nacht van vrijdag 1 op zaterdag 2 juli in de woning van de man gevonden. De donderdag daarvoor was zij in de middag verdwenen. Onderzoek van de politie leidde naar de woning van de man. Die werd aangehouden op verdenking van onttrekking aan het ouderlijk gezag van het meisje. Vorige week dinsdag werd hij voorgeleid aan de rechter-commissaris waarbij het OM de verdenking uitbreidde naar misbruik.

De officier heeft nu besloten de uitgebreide verdenking te laten vallen omdat het meisje en haar ouders, haar wettelijke vertegenwoordigers, hebben aangegeven geen aangifte van misbruik te willen doen. Het OM heeft in de belangenafweging tussen het belang van het meisje, en het algemeen belang dat met vervolging gediend kan zijn, besloten het belang van het meisje te laten prevaleren.

,,De verdenking van misbruik was niet gestoeld op de leeftijd van het meisje, maar op het feit dat zij door haar verstandelijke beperking niet of onvoldoende in staat zou zijn geweest om haar wil kenbaar te maken. Volgens de officier van justitie is er onvoldoende bewijs dat de man dat wist", aldus een woordvoerder.

advertentie
advertentie