'Grote groep valt buiten de boot'

22 juli 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM / SLIEDRECHT - Het overheidsstelsel voor sociale huurwoningen doet veel stof opwaaien. Ook in de regio heeft een grote groep mensen moeite een betaalbaar (huur)huis te vinden. De woningcorporaties Omnivera (Hardinxveld-Giessendam) en Tablis (Sliedrecht) bekritiseren het nieuwe stelsel, maar proberen ondertussen woningzoekenden op een creatieve manier te helpen.

Sinds 1 januari 2011 moet negentig procent van de huurwoningen met een kale huurprijs onder 652,52 euro worden toegewezen aan huishoudens met een verzamelinkomen van maximaal 33.614 euro. De nieuwe regels, een gevolg van Europese wetgeving, gelden alleen voor nieuwe huurcontracten. Aan bestaande overeenkomsten wordt niet getornd. Achterliggende gedachte is dat veel burgers met een laag inkomen voorheen geen betaalbare (huur)woning wisten te bemachtigen. Deze huizen werden immers bezet door mensen die op basis van hun loongegevens een duurder onderkomen konden betalen. Het nieuwe stelsel moet schoon schip maken met deze situatie.

Veel Nederlanders zijn complimenteus over de sociale gedachte van de nieuwe regelgeving. Na zes maanden sijpelt echter ook kritiek door. ,,Een heel grote groep mensen kan nu namelijk niet aan een (huur)woning komen", vertelt Benno Gruijters, directeur-bestuurder van woningcorporatie Omnivera uit Hardinxveld-Giessendam. Hij kent de verhalen 'uit den lande'. In Hardinxveld-Giessendam is dit niet anders, zegt hij. ,,Vooral de mensen met een inkomen net boven de grens van 33.614 euro blijken tussen wal en schip te vallen", zegt hij. ,,Wij hebben bijna geen huurwoningen boven de 652 euro. In totaal hebben we vorig jaar 140 woonmutaties gehad. Tien procent daarvan konden we aanbieden aan mensen met een inkomen boven de grens. Veertien huizen slechts."

In buurgemeente Sliedrecht is dit niet anders. ,,Ook wij hebben bijna geen dure huurwoningen", zegt Wim de Koning, manager financien van Tablis Wonen. ,,Mensen met het hoge inkomen kunnen aanspraak maken op tien procent van het sociale aanbod, maar deze huizen zijn al vergeven. Wij hebben deze toegewezen aan huurders die vanwege een herstructurering verplicht moesten verhuizen."

Extra probleem

Extra probleem voor de 'rijkeren': in het nieuwe stelsel wordt geen rekening gehouden met de persoonlijke leefsituatie. Een alleenstaande met een hoog inkomen heeft veel meer te besteden dan een gezin met vier kinderen. Een gescheiden vader met een alimentatieplicht kan veel minder ophoesten dan een kindloos paar. Alle mensen met het hoge inkomen worden echter over een kam geschoren. ,,Sommige mensen kunnen hierdoor serieus in de problemen komen", zegt Gruijters. ,,Een groot gezin met een verzamelinkomen van rond de 34.000 euro kan een huurhuis van 700 euro echt niet betalen. Ook een woning kopen is vaak geen optie. Banken zijn tegenwoordig niet zo scheutig met het verstrekken van hypotheken." Ook Tablis erkent dit probleem. ,,Deze mensen vallen buiten de boot."

Beide corporaties maken zich sterk voor de middengroep en broeden momenteel op plannen om deze mensen te helpen. Omnivera biedt bijvoorbeeld (relatief) goedkope koopwoningen aan in nieuwbouwproject Over 't Spoor. Veertien van de achttien huizen in dit project zijn inmiddels verkocht. Ook Tablis overweegt om woningen te koop aan te bieden aan de middengroep. Daarnaast hebben beide corporaties het plan in onderzoek om een aantal huurhuizen 'te onttrekken aan de sociale voorraad'. De huur wordt mogelijk verhoogd, tot net boven de grens van 652,12 euro. ,,Maar daarmee hebben we nog geen oplossing voor bijvoorbeeld de grote gezinnen waar we eerder over spraken. Deze mensen adviseer ik om een afspraak te maken en persoonlijk hun situatie met ons te bespreken", aldus Gruijters.

Overigens verwachten Gruijters en De Koning dat de regelgeving op termijn wordt aangepast. Mogelijk wordt de drempel van 33.614 euro verhoogd, stellen zij. ,,Maar ambtelijke molens draaien traag", zeggen de twee. ,,Wij strijden nu al voor deze groep."

advertentie
advertentie