De Koperen Knop toont veelzijdigheid

25 juli 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam nodigt streekbewoners deze zomer uit voor een bezoek. Belangstellenden kunnen dan genieten van de speciale zomerexpositie Hollandse Souvenirs, de beeldenexpositie in de tuin, de permanente collectie, de museumtuin of de natuurlijke omgeving.

Tot en met 17 september staat het museum in het teken van Hollandse souvenirs. Aandenkens aan een vakantie, een leuke reis of een dagje uit. Vanuit elders in Nederland, meegenomen naar huis. Als herinnering, om terug te kunnen denken aan een mooie tijd. Op de expositie zijn tal van herkenbare souvenirs te vinden, van mooi tot kitsch. Natuurlijk ontbreken de klompjes niet, evenmin de porseleinen bordjes, de kopjes, de bekers, de houten boomschijfjes met een afbeelding erop en nog heel veel meer. Ter gelegenheid van de expositie verkoopt het museum tijdelijk het kinderboekje Nijntje aan Zee. Bij de expositie hoort ook een speciale speurtocht voor de jeugd. Zaterdag 10 september is het museum gratis open vanwege open monumentendag. Kinderen kunnen dan de hele dag schelpendoosjes maken, tijdens een workshop die in het teken staan van deze expositie.

In de museumtuin staan deze zomer beelden van de Bredase Beeldhouwer Ludovicus van Eijnatte. Zij beelden tijdloze dromen in verleden, heden en toekomst uit. Qua formaat lopen ze uiteen van kleine architectonische tot groot uitgevoerde dromen. De beelden tonen daarmee gedachten van geborgenheid en steun, ontwikkeling, oorsprong en overdenking. In een combinatie van steensoorten, waarin karakteristieken als hardheid, kleur en textuur verschillen. Bij de entree van het museum staat een aantal klein beeldjes. Alle geëxposeerde beelden zijn te koop. En zaterdag 27 augustus wordt een bijzondere dag. Dan neemt Ludovicus van Eijnatte om 11.00 uur de bezoekers mee op een wandeling door de tuin en vertelt hij over zijn beeldhouwwerken. De die middag geplande workshop beeldhouwen is volgeboekt. Op 10 september is een tweede workshop gepland, waar nog enkele plaatsen vrij zijn. De expositie kan worden bezocht tot en met 17 september.

In het voorhuis van de authentieke voormalige boerderij De Koperen Knop, maar ook op veel andere plaatsen zijn voorwerpen uit de permanente collectie van het museum te zien. Een compleet 19e eeuws ingericht voorhuis, bestaande uit keuken, deftige kamer en rentenierskamer. Hier kunnen bezoekers zien hoe welvarende en invloedrijke voorvaderen hebben gewoond en geleefd. Dat geldt ook voor de smederij en de hoepelmakerij, de wagenschuur en het museumerf. Op de museumzolder is een paviljoen met opgravingen van de aanleg van de Betuweroute met vondsten van meer dan 7.500 jaar oud, de oudste bewoning van het westen van Nederland.

In de koffiekamer zijn verschillende consumpties verkrijgbaar, maar ook op een van de terrassen kunnen bezoekers onder het genot van een kopje koffie of thee heerlijk vertoeven. Voor de kinderen zijn speurtochten beschikbaar. Op de museumzolder kan de bezoeker genieten van verschillende films. Er is een bibliotheek in het museum, waar boeken zijn te vinden op het gebied van de natuur,historie en kunst. Ook is er een verkoophoek met leuke cadeautjes, waaronder kaarten en boeken. Wie verder de Alblasserwaard in wil kan terecht bij de in het museum gevestigde VVV Folderservicepost of in het museum fietsen huren (vooraf reserveren).

Museum De Koperen Knop, Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam. Voor inlichtingen: 0184-611366 of www.koperenknop.nl.

advertentie
advertentie