Ambitieus en vol vertrouwen

30 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

Jan Arie en Dick van Houwelingen aan de start van een nieuw korfbal seizoen

H'VELD-G'DAM - Met twee ambitieuze gebroeders aan het roer van de A-selecties van Vriendenschaar en HKC, leeft de Hardinxveldse korfbalwereld weer als vanouds. Zowel Jan Arie (42) als jongere broer Dick van Houwelingen (38) zijn ervan overtuigd, dat hun ploegen op tijd klaar zijn voor de start van het veldseizoen, die zowel voor Vriendenschaar (tegen GKV) als HKC (tegen SDO) aanstaande zaterdag begint met een thuiswedstrijd.

Door Wim van Mourik

Jan Arie: ,,De voorbereiding bij Vriendenschaar was goed. Er zijn prima resultaten geboekt en er is goed getraind door een bijzonder ambitieuze selectie, die erop gebrand is optimaal te presteren in het komend veldseizoen.'' Dick: ,,HKC is ervan bewust, dat het dit seizoen uit een ander vaatje zal moeten tappen en daar doet de clubleiding momenteel alles voor. Er is de afgelopen weken prima gewerkt en ik moet zeggen wij hebben er allemaal weer ontzettend veel zin in!''

Zowel Jan Arie als Dick hebben bij Vriendenschaar hun sporen dubbel en dwars verdiend. Na respectievelijk dertien jaar en twaalf jaar actief in het eerste team, kan met recht worden gesteld dat ze tot ware clubiconen zijn uitgegroeid. Beiden met veel hoogtepunten in hun carrière. Jan Arie: ,,Als je opeens in een semi-interland tegen Duitsland, in het kader van de selectie ZuidWest, in een oranje tenue staat te luisteren naar het Wilhelmus, dan mag je wel spreken van een hoogtepunt. En verder waren er natuurlijk talrijke kampioenschappen. Een trainer uit mijn actieve periode, die mij goed is bijgebleven, is in de eerste plaats ons erelid Jan van't Hoog. Hij bracht mij als A-junior bij, dat het in het leven om meer dingen gaat dan alleen maar de lol. En Luuk van Krieken bood mij de kans om als 17-jarige te debuteren in de hoofdmacht van Vriendenschaar. Ook dat zijn momenten die in mijn geheugen gegriefd staan." Dick: ,,Eigenlijk kan ik niet nadrukkelijk trainers noemen waar ik alles aan te danken heb, maar als je toch twee namen wilt horen, dan noem ik graag Jan Tromp en Lucien Louwman. Bij mij is eigenlijk de opmars van Vriendenschaar naar een hoger niveau het meest bijgebleven. Ik ben dan ook nog op Overgangsklasse niveau actief geweest.''

Terugblikkend op het vorig seizoen zijn beide trainers van mening, dat het alleen maar veel beter moet en ook veel beter kan. De degradatie van Vriendenschaar uit de hoofdklasse van de veldcompetitie is door de selectie uitgebreid geanalyseerd en het item is daarbij definitief afgesloten. Jan Arie: ,,Eigenlijk is het heel simpel, en dat gold natuurlijk zowel voor het eerste als tweede team: als je onderaan eindigt, ben je de terecht gedegradeerd. In mijn ogen was degradatie echter niet nodig geweest. We hebben aanvankelijk teveel achter de feiten aangelopen en we waren ons te laat bewust van het feit, dat het anders moest. De ommekeer kwam, achteraf gezien, helaas net iets te laat. Maar dat hoofdstuk is nu afgesloten en iedereen is ervan overtuigd, dat Vriendenschaar het aankomend seizoen in de top van de Overgangsklasse mee moet draaien. Dat zijn wij aan onze stand verplicht. Daarbij krijgen wij alle steun van de vereniging, die ervoor zorgt dat het ons aan niets ontbreekt. Iedere twee jaar wordt er nieuwe kleding aangeschaft en ook vanuit de sponsoring hebben wij niets te klagen."

Een vierde plaats op eerste klasse niveau was voor HKC het afgelopen seizoen het hoogst haalbare. Met name de ambitie om weer hogerop te willen was niet altijd optimaal aanwezig, luidde de analyse van de ploeg achteraf. Dick: ,,Ook voor HKC was het seizoen teleurstellend, maar daar is intern uitvoerig over gesproken. Wij weten waar het aan gelegen heeft en het besef is er, dat het anders moet. We hadden ook niet echt geluk met de indeling van de veldcompetitie met topteams als Rust Roest, VEO en KOAG, die in de zaal allemaal op overgangsklasse niveau acteren. Daarbij heeft HKC de laatste jaren redelijk onder druk gestaan met het vertrek van belangrijke spelers, zowel bij de top van de senioren als bij de jeugd. Als je ziet dat er nu HKC'ers als Nadieh den Dunnen, John den Dunnen en Richard Kunst bij PKC actief zijn, dan vraag je je wel eens af, hoe het was gelopen als die nog aan de Pieter de Hooghstraat zouden spelen. Maar de club heeft de zaken inmiddels zeer energiek opgepakt in het streven om weer richting Overgangsklasse te gaan. De randvoorwaarden zijn uitstekend ingevuld en HKC beschikt over een fantastisch kader van verzorgers tot teambegeleiders en trainers. Tijdens de wedstrijd worden de statistieken bijgehouden op de laptop, waar in verschillende programma's is geïnvesteerd, en de sportschool staat garant voor de noodzakelijke extra krachttrainingen."

Anders dan bijvoorbeeld bij het volleybal, waar op topniveau momenteel veel financiële perikelen de boventoon voeren, lijkt in het in de top van de nationale korfbalwereld vrij rustig en stabiel. Jan Arie: ,,Het is geen geheim, dat de topclubs in Nederland sterk de nadruk leggen op de zaalcompetitie, die commercieel gezien veel interessanter is. Voor clubs als HKC en Vriendenschaar blijft de veldcompetitie echter essentieel, omdat je eigen accommodatie met je eigen kantine borg staan voor noodzakelijke inkomsten. Wij beschikken niet over een eigen zaal, dus moet het belangrijkste hier van de Sluisweg of bij HKC van het sportcomplex aan de Pieter de Hooghstraat komen. Gelukkig is een vereniging als PKC in Papendrecht een gunstige uitzondering. Daar is het ook belangrijk, dat de buitenaccommodatie floreert en daar zijn alle spelers dan ook verplicht om aan de veldcompetitie deel te nemen."

Een kijkje in de keuken bij de "concurrentie'' is Dick van Houwelingen niet vreemd. Na drie seizoenen in Sliedrecht bij SKC Merwede heeft nu ook HKC geen geheimen meer voor de ambitieuze trainer-coach. ,,Mijn persoonlijke ambities zijn om stapje voor stapje hogerop te komen. Merwede was in dat opzicht een prachtige leerschool en ook bij HKC maak je weer dingen mee, die goed zijn voor je ontwikkeling als trainer. Het is bijzonder prettig werken binnen een uitgebreide groep mensen, die er plezier in hebben, en erop gebrand zijn de vereniging naar een hoger niveau te tillen.''

Ondanks een enkele mutatie stond de samenstelling van de selecties bij beide heren al snel vast. Jan Arie: ,,Bij Vriendenschaar zijn Kim van Meeteren en Annelies Kop vertrokken en hebben wij helaas momenteel wat last van blessures bij de dames. Ook Sebastiaan de Jong is niet direct inzetbaar en Angela Korevaar is voor een stage momenteel in Engeland. Haar zien we in januari weer terug. Verder is de samenstelling van de selectie vrij stabiel gebleven. De vaste kern met spelers als Mees van de Waal van Dijk, Bert Verspuij, Krista Kop en Wendy Korevaar is en blijft bijzonder belangrijk. Wij beschikken over veel scorend vermogen. Het manco in fases van de wedstrijd soms niet thuis te geven heeft echter alle aandacht nodig, maar daar wordt keihard aan gewerkt. Niet in het minst ook door mijn assistent trainer Wilfred van de Meer, waar ik bijzonder veel steun aan heb. Zijn ervaring als soort van mental coach in het bedrijfsleven komt heel goed van pas in ons teamproces."

Bij HKC vertrokken Robert Kraaijeveld en Stefan de Boon. Hun plaatsen werden ingenomen door Emiel Deventer en good-old Arnold Tromp, die tot vreugde van Dick van Houwelingen zijn rentree maakt in de hoofdmacht. ,,Het is fantastisch om iemand met zoveel ervaring en sturing weer tot je beschikking te hebben. Ik ben er erg blij mee. Daarnaast zijn natuurlijk, zonder verder iemand iets te kort te willen doen, Francis Kraaijeveld en Sandra de Boon belangrijke steunpilaren binnen de selectie. Verder stond de samenstelling van de selectie voor mij al snel vast met de kennis die je hebt uit het voorgaande seizoen. Ik ben van mening, dat je in het vaststellen van je basisteam snel duidelijkheid moet scheppen. Dat werkt alleen maar in ieders voordeel."

Een speciaal gevoel bij de recente confrontatie op het veld tussen HKC en Vriendenschaar tussen beide broers was er wel, maar de humor en ontspanning voerden uiteindelijk toch de boventoon. Dick (lachend). ,,Gelukkig heb ik toen geen dreigbrieven gehad. En die autotoeter onder het raam van Jan Arie heeft ook geen resultaat opgeleverd, want HKC heeft die wedstrijd helaas verloren. Alle gekheid op een stokje: het feit, dat ik al een aantal jaren (drie jaar Merwede, red.) elders actief ben, maakte de situatie niet echt bijzonder. Natuurlijk praten Jan Arie en ik vrij regelmatig samen over korfbal, traditie getrouw op zondagmorgen wanneer we op de koffie zijn bij onze ouders. Over onze trainingen op zich praten we nooit. We weten niet eens van elkaar hoe wij trainen. Adviezen worden over en weer wel altijd in goed vertrouwen uitgewisseld."

Over de start van de competitie aanstaande zaterdag tegen respectievelijk GKV en SDO blijven beide keuzeheren gematigd optimistisch. Jan Arie: ,,GKV heeft pas geleden op het HKC-toernooi natuurlijk een beetje verstoppertje gespeeld. Ze speelden met het tweede team tegen ons, dus een goede indruk was daar moeilijk van te krijgen. Feit is wel dat het weggaan van topschutter Rachid Maachi een fikse aderlating is voor GKV. Beide teams behoren na de degradatie uit de Overgangsklasse tot de favorieten in deze eerste klasse, dus ik verwacht wel een mooie, pittige wedstrijd." Dick: ,,Onder een heerlijk zomerzonnetje en een zwak windje uit het zuidwesten gaan wij met 17-14 winnen. Wil je dat horen? Nee, hahaha even serieus: SDO uit Kamerik is wellicht de topfavoriet in deze eerste klasse, dus een overwinning van HKC zou je als een stunt kunnen betitelen. Het zou meteen wel een dusdanige stevige zet in de rug betekenen, dat de positieve sfeer, die momenteel hangt binnen de club, alleen maar extra kan worden versterkt."

Wanneer is het seizoen voor jullie geslaagd? Jan Arie en Dick: ,, Als we samen met de kampioensselecties van Vriendenschaar en HKC door het dorp kunnen worden gereden op de platte boerenkar met een lekker biertje binnen handbereik."

advertentie
advertentie