Rivierenland ziet economisch klimaat en export verslechteren

31 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Het economisch klimaat in Rivierenland is in het tweede kwartaal verder verslechterd. Dit stellen veel ondernemers. Ook de verwachtingen voor het derde kwartaal zijn overwegend negatief. ,,De resultaten laten zien dat de huidige onrust op de financiële markten, die nu ook naar de reële economie lijkt over te slaan, de ondernemers niet onberoerd laat. Vooral ondernemers in de bouw en de landbouw, twee sectoren die meer dan gemiddeld aanwezig zijn in Rivierenland, zien het somber in", aldus woordvoerder Armand Leenaers van Kamer van Koophandel Rivierenland.

Hij vervolgt: ,,Goed nieuws is dat de meeste ondernemers vooralsnog geen grote veranderingen in hun personeelsbestand verwachten. De omzet in het tweede kwartaal en de omzetverwachtingen voor het derde kwartaal laten echter wel enige beroering zien. Zo is de omzet voor het tweede kwartaal in Rivierenland bij minder ondernemers toegenomen dan verwacht, terwijl de omzet ook bij meer ondernemers is gedaald dan verwacht. Wat betreft de verwachtingen voor het derde kwartaal zijn de pessimisten net in de meerderheid: 21 procent verwacht een omzetstijging en 24 procent verwacht een omzetdaling."

Ook ondernemers die exporteren zien de ontwikkelingen overwegend somber in. Zagen in het tweede kwartaal nog meer ondernemers hun omzet uit export stijgen dan andersom (22 procent tegenover 8 procent), voor wat betreft de verwachtingen zijn de rollen omgedraaid (17 procent tegenover 22 procent). Hiermee volgt Rivierenland het landelijke beeld.

De belangrijkste verklaring voor de sombere exportverwachtingen is het teruglopende producentenvertrouwen en de verslechterde internationale orderpositie in Duitsland. ,,Gezien het belang van de Duitse economie voor de Nederlandse export is het zeer reëel te veronderstellen dat een verdere teruggang van de Duitse economie zijn sporen zal nalaten in Nederland en dus ook in Rivierenland", aldus Leenaers.

Volgens hem zijn dit de belangrijkste uitkomsten van de Conjunctuurenquête Nederland (COEN) voor het derde kwartaal van 2011, toegespitst op Rivierenland. Gelet op deze ontwikkelingen roept de KvK overheden op om de regionale economie te ondersteunen waar dat kan, bijvoorbeeld bij het aanbestedingsbeleid. Bouwbedrijven uit de regio krijgen hierdoor een eerlijke kans en worden beter geïnformeerd over gemeentelijke opdrachten. Donderdag 15 september vindt in Geldermalsen een marktdag plaats waar vraag en aanbod bij elkaar worden gebracht. De KvK roept alle betrokkenen op om deze gelegenheid te baat te nemen om er gezamenlijk de schouders onder te zetten.

De onderzoeksresultaten staan op www.kvk.nl/mn-coen.

advertentie
advertentie