'Historische' Dag van de Ouderen

30 september 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De sfeer zat er goed in. Vooral nadat Wethouder Paul Letterie de zaal wakker had geschud tijdens zijn openingswoord: 'Zijn jullie oud?' 'Nee', riep men uit de zaal. 'Hebben jullie er zin in?' 'Ja!'

Zoals ieder jaar, al sinds 1999, werd vrijdag de Dag van de Ouderen gevierd. Dit jaar met fotopresentaties over de rijke geschiedenis van Hardinxveld-Giessendam. In twee zalen werd met behulp van oude foto's de geschiedenis verkend, besproken en herbeleefd. In de ene zaal kwam de geschiedenis van Beneden-Hardinxveld aan bod en in de andere de geschiedenis van Boven-Hardinxveld. De bezoekers werden van harte uitgenodigd om te vertellen over vroeger naar aanleiding van de foto's. Want, zo benadrukte Teun Sluimer, voorzitter van de Historische Vereniging, juist ouderen beschikken over mooie verhalen over de geschiedenis die we graag vast willen houden.

Ondanks deze aansporing bleven de bezoekers nog wat aarzelend om hun verhaal te vertellen. Maar bij het zien van de foto's kwamen de tongen los. 'Daar was de schilderijenwinkel en daar het huis van de dokter,' vertelt een mevrouw. 'Wanneer is de sluis gegraven' , vraagt Teun Sluimer zich hardop af. Maar daar kwam geen antwoord op want zelfs de oudste van de aanwezigen moest erkennen dat het voor zijn tijd was.

Het Comité Dag van de Ouderen bedankt de sponsoren die deze dag hebben mogelijk gemaakt: ANBO, PCOB, begrafenisonderneming de Jongh, gemeente Hardinxveld-Giessendam, Van Noordenne Groep, kringloop De Cirkel en Rabobank Merwestroom. Ook de sprekers: M. de Rover-de Vos, A. van Lopik, G. de Ruiter en G.J. de Rover en EHBO'er G. Kalis droegen vrijwillig bij aan deze dag.

advertentie
advertentie