Afbeelding
Janus Visser/BDU

GGD Gorinchem gaat dicht

30 september 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De GGD-vestiging in Gorinchem (bij de brandweerkazerne - red.) wordt gesloten. De hele jeugdgezondheidszorg wordt geprivatiseerd en met ingang van 1 januari 2012 uitgevoerd door het consortium Rivas en Careyn. Tijdens een bestuursvergadering van de Regio Zuid-Holland Zuid is dit besloten omdat de tekorten bij de GGD in de hele regio zijn opgelopen tot 1,8 miljoen euro.

Dit besluit brengt met zich mee dat de bestaande jeugdgezondheidszorg voor 4 - 19 jarigen door de GGD Zuid-Holland Zuid (veertig procent van haar werkzaamheden) wordt overgedragen aan het consortium. De gunning leidt tot een integrale jeugdgezondheidszorg met één doorlopend zorgaanbod voor 0-19 jarigen door één organisatie. Daardoor ontstaat zowel kwaliteit- als efficiencywinst. De medewerkers die werkzaam zijn bij de afdeling jeugdgezondheidszorg van de GGD gaan met hun werk mee naar het consortium. De Jeugdgezondheidszorg blijft dus wel in Gorinchem, maar zal via Rivas verlopen. De Gorcumse wethouder Jack Oostrum: ,,Door deze wijziging komt de volledige jeugdgezondheidszorg in één hand, dat vind ik een verbetering."

De GGD in Gorinchem voert daarnaast nog twee andere taken uit, namelijk de TBC-poli en de reisinentingen. Er zal nu worden bekeken op welke manier de bezuinigingen verder uitgewerkt kunnen worden zonder dat het niveau van de gezondheidszorg achteruitgaat. De huidige diensten worden vanuit het hoofdkantoor in Dordrecht aangeboden. Jack Oostrum: ,,Ik ben blij dat er vanuit ‘slimmer werken’ en efficiency wordt gedacht, om het aanbod vanuit de gezondheidszorg intact te houden en tegelijkertijd toch kosten te besparen.”

De tekorten bij de GGD Regio Zuid-Holland Zuid bedragen op een begroting van acht miljoen bijna een kwart. Volgens voorzitter Brok van de Regio Zuid-Holland Zuid is dit ontstaan door te veel ‘bestuurlijke drukte en onduidelijkheid’. De gemeenschappelijke regeling voor de negentien aangesloten gemeenten moet volgens hem anders worden ingevuld, zonder commissies en met een veel kleiner bestuur. Van de zes GGD-locaties in de regio blijft alleen Dordrecht in gebruik.

advertentie
advertentie