Lezing 'Nederlands oorlogserfgoed in Indonesië 1942-1949'

3 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De eerste lezing van de Volksuniversiteit Hardinxveld Giessendam - 'Nederlands oorlogserfgoed in Indonesië 1942-1949' - is per traditie gratis toegankelijk voor belangstellenden. De bijeenkomst op donderdag 13 oktober in het Hervormd Centrum begint om 20.00 uur en duurt tot 22.30 uur.

Hans van den Akker gaat in zijn lezing op reis door het moderne Indonesië langs de sporen van een recent oorlogsverleden. Van den Akker voert zijn toehoorders langs voormalige interneringskampen, slagvelden, begraafplaatsen, musea, monumenten en andere plekken van herinnering. Hij schetst historische achtergronden en geeft reistips, die ooggetuigen, kinderen en kleinkinderen en geïnteresseerden inzicht geven in de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en in de revolutie en de politionele acties daarna. ,,Het is interessant om te zien hoe de Indonesiërs anno nu terugkijken op deze periode en hoe WO II en de onafhankelijkheidsoorlog deel zijn geworden van hun geschiedenis", aldus Van den Akker.

Hij studeerde maatschappijgeschiedenis aan de Erasmusuniversiteit, was jarenlang werkzaam als geschiedenisdocent en werkte regelmatig als reisleider in Indonesië voor diverse organisaties. Sinds mei 2007 is hij conservator in Museum Bronbeek. Hij droeg bij aan de reisgids 'Indonesië Oorlogsplekken 1942-1949' en begeleidde in voorjaar 2011 een erfgoedreis op Java langs sporen van de oorlogsperiode 1942- '49 in Nederlands-Indië.

advertentie
advertentie