Afbeelding
Archief BDUmedia

College gaat voor Welstandsluw bouwen

4 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De kans is groot dat Tienmorgen-Noord een proefproject wordt voor welstandsvrij bouwen. Welstandsluw bouwen betekent geen toetsing, maar wel binnen de regels van een bestemmingsplan. Extra aandacht blijft voor bijzondere locaties in het dorp, zoals De Buurt en Peulenstraat.

Door Wil Sommeijer

Wethouder Cor de Jong gaf aan dat bij welstandluw beleid het toezicht beperkt is tot bouwwerken die bijvoorbeeld direct zichtbaar zijn vanaf de weg. Voor bouwwerken die niet direct zichtbaar zijn vanaf het openbaar gebied - een achtererf bijvoorbeeld - is er geen preventieve welstandstoets. Komt het uiterlijk onder het minimum niveau te liggen, kan de gemeente in alle redelijkheid bijsturen, zodat de ruimtelijke kwaliteit en de minimum beeldkwaliteit behouden kan blijven.

De raad wordt in haar vergadering van donderdag 6 oktober gevraagd akkoord te gaan met de kaderstelling voor een nieuw welstandsbeleid. Binnen die kaderstelling wordt onder meer gesteld de vrije sectorkavels in Tienmorgen-Noord aan te wijzen voor de pilot welstandsvrij bouwen, geen specifieke welstandscriteria te formuleren voor de karakteristieke bruggen aan de parallelweg en Koningin Wilhelminalaan en geen verruiming van vergunningsvrij bouwen in de grenzen met het openbaar gebied - binnen een meter - en op het voordakvlak.

Revitalisering De Peulen

Het loopt al een aantal jaren, maar in het persgesprek van dinsdag 4 oktober kon wethouder Theo Boerman vertellen dat de revitalisering van het industrieterrein De Peulen tot uitvoering is gebracht. De aanbesteding heeft plaatsgevonden voorlopig gegund aan Van Hattum uit Achterberg. De revitalisering is een project van de gemeente Hardinxveld-Giessendam, de Provincie Zuid-Holland, de Kamer van Koophandel en de meeste van op het industrieterrein gevestigde ondernemers. ,,Uniek is dat alle partijen hier - met uitzondering van de Kamer van Koophandel - financieel aan bijdragen. Het budget voor het hele terrein bedraagt anderhalf miljoen euro.'' Een belangrijk punt is het proces is het parkeren van vrachtwagens. Getracht wordt om hiervoor in Hardinxveld-Giessendam of directe omgeving een locatie voor te vinden. Ook is overleg tot samenwerking met Schelluinen-west.

Inmiddels heeft Oasen de waterleidingen vervangen. Het herstraten zal ook op particulier terrein plaatsvinden. Boerman: ,,Dat betekent dat een stuk van het particulier terrein gebruikt zal worden voor het parkeren van auto's. Deze parkeerplaatsen zijn voor iedereen toegankelijk.''

advertentie
advertentie