'Ik lees heel snel, heel graag en heel veel'

7 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

Boeken top tien van Tabitha Hol

H'VELD-G'DAM - Boeken en lezen, het is Tabitha Hol (11) met de paplepel ingegoten. Haar moeder heeft altijd heel veel voorgelezen. Er zijn veel boeken in huis, ze kopen veel boeken (ook tweedehands) én omdat iedereen weet dat Tabitha graag leest krijgt zij regelmatig een boek cadeau. Ook is het gezin lid van de bibliotheek, zodat de aanvoer van leesvoer altijd gegarandeerd is. Voor de maandelijkse rubriek van de bibliotheek kijken wij deze keer naar de top tien van Tabitha.

Tabitha zit in groep acht van De Regenboogschool in Boven-Hardinxveld. Heel bijzonder is dat ze zelf een boek aan het schrijven is. Het boek gaat over haar lievelingsthema's, paarden, liefde en avontuur. Het manuscript is al in de laatste fase beland en natuurlijk zou het heel mooi zijn als het daadwerkelijk uitgegeven werd. In het voorjaar van 2010 was Tabitha één van de dertig Hardinxveldse kinderen die deel uitmaakte van de lokale Boekenjury. Dertig kinderen die graag en veel lezen. Deze jury kiest het leukste/mooiste kinderboek van het jaar. Bibliotheek Hardinxveld had een eigen lijst met dertig kinderboeken samengesteld waaruit de jury kon kiezen. Lokale auteur Henk Koesveld eindigde met zijn boek Bloedvlag op de derde plaats. Ook Tabitha las dit boek graag. Ook vond zij de lijst van dertig boeken goed gekozen, want veel boeken las ze met plezier.

Haar juffrouw is nu het boek van Bert Wiersema 'Autodiefstal per computer' aan het voorlezen. Een boek, geschikt voor jongens én meiden. De kinderen mochten zelf een boek mee naar school nemen en kozen toen met elkaar voor het boek van Wiersema. Ze hebben er geen spijt van want het boek is reuze spannend.

Tabitha's top tien

1. Alle Geronimo boeken. Deze razendpopulaire serie boeken over de muis Geronimo en de serie over zijn even populaire zus Thea Stilton vallen zeer in de smaak.

2. Dolfijnenavonturen. Een omnibus vol verhalen waarin dolfijnen een hoofdrol spelen. Geschreven door Mary van de Valk.

3. Pc privé door Simone Foekens. Een modern spannend boek. Over een meisje dat op school wordt gepest en dan afleiding zoekt in een online spel op de computer. Dan raakt ze verzeild in allerlei stiekem gedoe. Net als het vorige boek Dolfijnenavonturen is dit boek geïllustreerd door Melanie Broekhoven. Tabitha: ,,Ik vind het belangrijk dat een boek een mooie omslag heeft en kan goede tekeningen in een boek heel erg waarderen. De tekeningen van Melanie vind ik prachtig."

4. Floortje met de klas op stap door Cok Grashof. Een echte klassieker. De boeken van Grashof en zeker de serie Floortje Bellefleur worden in de bibliotheek altijd heel veel geleend.

5. Proefdier vrij door Anne Marie Hoekstra. Een heel spannend en leerzaam verhaal over kinderen die in een actiegroep zitten die strijdt tegen het gebruik van proefdieren. Leuk is dat de schrijfster Anne Marie Hoekstra in Hardinxveld-Giessendam opgroeide. Een stimulerend voorbeeld voor Tabitha!

6. De vijf detectives van Enid Blyton. Deze Engelse schrijfster schreef vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw tot aan haar dood in 1968 bijna zeshonderd boeken. Vooral bekend zijn de series met Pitty, de Vijf, de dolle tweeling en de avonturen-serie. Boeken vol avonturen en geheimen. Niet zo gewaardeerd vanwege de literaire kwaliteiten, maar nog steeds worden de boeken met veel plezier gelezen.

7. De vijf en het smaragden halssnoer. Dit is een speciale uitgave van De Vijf serie bekend van Enid Blyton. Na haar dood heeft de Franse schrijver Claude Voilier een aantal vervolgboeken geschreven die vanwege de rode omslag ook wel de rode De Vijf boeken worden genoemd. In deze boeken staan ook verhaalfragmenten afgebeeld als strip.

8. Dolfijnenkind van Patrick Lagrou. Dit is een heel spannend boek. Niet zo makkelijk vanwege de moeilijke woorden maar door verklarende woordenlijst heel leerzaam.

9. Lifeliner 2 en de cocaïnebende door Adrie Burghout. Dit boek heeft Tabitha ook gelezen voor de Hardinxveldse Boekenjury. Zij gaf het boek toen als cijfer een tien. Een echte aanrader dus.

10. Dolfi, Wolfi en het mysterie op de zeebodem door J.F. van der Poel. Van der Poel schreef veel romans en jeugdboeken over actuele thema's vanuit christelijke ethiek. De achttien delen tellende Dolfi en Wolfi serie is een spannende jeugdserie.

advertentie
advertentie