Jekko helpt al een jaar inzamelen

5 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Inzamelbox Jekko helpt afgedankte kleine elektrische apparaten en kapotte spaarlampen (e-waste) en lege batterijen gemakkelijk te verzamelen en gescheiden in te leveren. Het resultaat na een jaar: bijna negentig procent van de mensen die een Jekko in huis hebben, gebruikt deze.

Jaarlijks verdwijnt 33 miljoen kilo aan klein e-waste in de vuilnisbak. Daarmee gaat dit verloren voor recycling. Wecycle wil dit tegengaan en Jekko helpt daarbij. De inzamelbox wordt gratis verspreid via onder meer scholen, winkels, gemeenten en beurzen of kan tegen verzendkosten worden besteld.

In een jaar zijn er 320.000 Jekko's verspreid in heel Nederland. De gebruikers zijn enthousiast, blijkt uit onderzoek door TNS NIPO. Meer dan zeventig procent van de gebruikers zou anderen een Jekko aanraden. Ruim tachtig procent is van mening dat Jekko bijdraagt aan een beter milieu. Het hele gezin is betrokken bij de inzameling van afgedankt e-waste. De Jekko wordt in huis gehaald door vrouwen (via beurzen), mannen (via winkels) als kinderen (via school). Met resultaat: het afgelopen jaar werden meer energiezuinige lampen, kleine apparaten en batterijen verzameld en ingeleverd. Mannen zijn de grootgebruikers van de Jekko. Zij leveren het liefst in bij de milieustraat, terwijl vrouwen juist vaker in winkels inleveren. De Jekko is het populairst onder 55-plussers, die het vaakst van plan zijn om hem te blijven gebruiken.

Jekko trakteert

Jekko is jarig en trakteert drie Jekko-gebruikers. Mensen met een Jekko in huis, kunnen de advertentie uit deze krant voor hun raam hangen en zich inschrijven op wecycle.nl/jekko. Zij maken de komende drie weken kans op een elektrische scooter.

Recycling door Wecycle

Kleine elektrische apparaten kunnen voor 75 procent worden gerecycled, spaarlampen zelfs voor meer dan 90 procent. ,,Op die manier hoeven we minder grondstoffen uit de natuur te halen en verdwijnen schadelijke stoffen niet in het milieu. Dan moeten de gebruikte spullen wel goed worden gescheiden en op de juiste plek belanden. Wecycle werkt hiervoor samen met gemeenten, kringloopbedrijven, de detailhandel, het onderwijs, clubs & verenigingen en consumenten. Ook garandeert Wecycle dat het e-waste niet wordt gerecycled in landen waar weinig aandacht is voor mens en milieu", aldus een woordvoerder.

advertentie
advertentie