Herfsttijd in De Koperen Knop

10 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Langzaam maar zeker beginnen de bladeren aan de bomen te verkleuren. In de tuin van museum De Koperen Knop zijn de sporen van de naderende winter al goed te zien. Kleurende en afvallende bladeren, kaler wordende takken en opkomende paddenstoelen. In de boomgaard hangt nog maar een enkele appel of peer. De rest van de overvloedige oogst is eraf. Binnen in het museum is de sfeer van het najaar al weer goed te proeven.

Ook in het museum is het herfst. Voor de kinderen staat de grabbelton weer opgesteld. Voor de oudere kinderen is een speciale speurtocht 'dieren ontdekken', door het historische voorhuis. Voor de jongere kinderen zijn er herfstkleurplaten.

Speciale herfstthee met een verwarmende afdronk laten bezoekers extra genieten na een heerlijke wandeling door de tuin of een van de wandelingen in de directe omgeving van het museum. Maar ook de andere consumpties in de koffiekamer smaken dan zondermeer, al dan niet met een koek.

Oktober 2011 is 'maand van de geschiedenis'. In de vaste collectie is veel te zien en te ontdekken over de geschiedenis van de rijke boerencultuur, die de Alblasserwaard zo'n grote welvaart heeft gebracht. Voor iedere bezoeker ligt een geschiedeniskrant gereed met tips en bijzonder interessante artikelen. De suppoosten van het museum vertellen graag over de bijzonderheden van het gebouw en van de voorwerpen uit de uitgebreide Alblasserwaard collectie. Voor wie meer wil weten is een museumbibliotheek, die gratis kan worden geraadpleegd en ook zijn in de verkoophoek tal van publicaties verkrijgbaar. En nog dit jaar verschijnt een boek over De Koperen Knop.

De expositie van dit moment sluit aan bij de ontwikkelingen in de samenleving op het gebied van de ruimtelijke ordening. Terwijl heel Nederland discussieert over de invulling van het landschap en vooral over waar er niet gebouwd mag worden, tonen beeldend kunstenaars en ontwerpers hun verrassende visie op de ruimtelijke ordening met de expositie Stad en Landschap. Hierop zijn schilderijen, aquarellen, tekeningen en ruimtelijke kunstwerken te zien, die de diversiteit heel goed benadrukken. De meeste werken zijn ook te koop. In de museumtuin zijn door Miranda van den Berg op diverse plaatsen bij de expositie passende installaties neergezet. Om de bezoekers het landschap zelf te laten ervaren, zijn er op verschillende locaties in de tuin lijsten opgehangen, om met een eigen doorkijkje de diversiteit van het landschap te kunnen ervaren.

In deze tijd van het jaar is een museumbezoek een aanrader. Tussen de buien door en de wind in de rug van een stuk cultuurhistorie genieten. Het wordt 's avonds weer vroeg donker en de avonden thuis kennen hun eigen gezelligheid.

Op 11 en 12 november zijn er weer de tweejaarlijks Antiek & Brocante dagen, met voor ieders portemonnee aantrekkelijke zaken.

Het museum is open op dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur. De Koperen Knop is gevestigd op het adres Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam. Voor inlichtingen: 0184-611366 of www.koperenknop.nl.

advertentie
advertentie