Documentaire Schakel op Family7

14 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De documentaire 'Maarten W. Schakel, Het politieke leven van een polderjongen' wordt in november herhaald op de landelijke christelijke televisiezender Family7. De documentaire van ruim veertig minuten werd twee jaar geleden uitgezonden door de NOS op het digitale kanaal Politiek24.

Family7 zendt de documentaire uit op zondag 13 november (zijn sterfdag, 1997) om 22.00 uur (herhaling maandag 14 november om 14.00 uur) en vrijdag 25 november om 19.50 uur (herhaling zaterdag 26 november om 11.50 uur).

In de documentaire verhalen tal van direct betrokkenen over het enerverende leven van Schakel. Onder wie zijn zoon Maarten Schakel jr en Annie Bikker-Schakel, de zus van Schakel sr. Ook voormalige landelijke politici halen herinneringen op aan deze oud-politicus. Zo vertelt oud-premier Dries van Agt over de wijze waarop Schakel in de jaren zeventig het toenmalige CDA / VVD-kabinet Van Agt / Wiegel redde. Ook CDA-partijgenoot en vriend Willem Aantjes en wijlen commissaris van de Koningin Schelto Patijn komen uitgebeid aan het woord. De sprekers worden in de documentaire afgewisseld met beeldmateriaal van Schakel zelf, waaronder nooit vertoonde beelden van Schakel met Prins Bernhard.

Politieke leven

Maarten Schakel begon aanvankelijk als onderwijzer, totdat hij in 1943 in het verzet ging. Als een wonder overleefde hij de oorlog. Schakel was gevangen genomen door de Duitsers, maar ontsnapte kort voor zijn executie uit een politiecel in Schoonhoven. Na de oorlog solliciteerde Schakel naar het burgemeesterschap van de drie dorpen Noordeloos, Hoogblokland en Hoornaar (in 1986 opgegaan in de gemeente Giessenlanden, red.). Op 1 januari 1946 werd hij benoemd, waarmee hij de jongste burgemeester van Nederland werd. Hij zou dit ambt tot 1986 in dezelfde drie gemeenten vervullen. Daarnaast was hij tussen 1964 en 1981 lid van de Tweede Kamer voor de ARP die later opging in het CDA. Wie Maarten W. Schakel zegt, zegt in één adem 'burgemeester'. En dan pas onderwijzer, verzetsstrijder, Tweede Kamerlid. Want als één functie als een rode draad door het leven van deze voormalige politicus loopt, dan is het wel die van eerste burger. Een functie die hij op de kop af veertig jaar zou uitoefenen.

Documentaire op dvd

De documentaire is ook uitgebracht op dvd. In de winkel kost de dvd € 14,95. De uitgave is te koop bij verschillende boekwinkels in de Alblasserwaard. Via internet bestellen kan ook. Opsturen van de dvd kost € 17,50 (incl. verzendkosten).

Family7 is onder andere te ontvangen op de kabel in de regio Zuid-Holland-Zuid.

advertentie
advertentie