'Toen was geluk nog heel gewoon'

11 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

INGEZONDEN

Geachte lezer (dief),

Mijn moeder was mevrouw Mostert van de bloemenwinkel in de Peulenstraat. Ze is in 1999 overleden, op 76-jarige leeftijd. Tot haar 75ste jaar heeft ze gevaren met een klein opgebouwd bootje, de 'Oma Jansje'. Ook had ze een zeilbootje waar zij graag mee ging zeilen. Ze was dol op het water. Hengelen was haar lust en haar leven. Ze was eens een keer, ik denk dat ze toen al zeventig was, op een zonnige winterdag aan het hengelen in de Biesbosch. Toen viel ze overboord. Ze ging naar huis, trok droge kleren aan en ging als een speer weer naar bootje om verder te hengelen. Want ze had zo lekker beet.

We waren vaak ongerust als ze op haar bootje zat en zeiden: 'Kijk toch uit, straks verdrinkt u'. Haar antwoord was steevast: 'Dan is het goed, want op mijn bootje ben ik midden in de natuur en dichtbij God'. Een paar jaar voor haar dood heeft ze het bootje aan twee naamgenoten van mijn vader gegeven, want ze kon het vaartuig niet meer de baas. De twee heetten Klaas Klop en Klaas van Noordenne, dikke vriendjes van elkaar. Het bootje lag bij ons achter het huis op de kant. Jaren geleden, met hoog water, is het honderd meter verderop in het rietgors beland. Ik had al een paar keer aan mijn man gevraagd of hij het bootje wilde halen, maar hij er weinig tijd voor. Het loopt niet weg, zei hij. Wel dus. Op zekere dag was het bootje ineens verdwenen. Gestolen dus. Erg jammer, want nu er nog meer kleinkinderen van onszelf zijn, hebben we het er steeds vaker over hoe leuk het zou zijn om met oma's bootje te zeilen. Bij het opruimen van een rommelhoek kwam ik ineens de zeilen tegen. Ik heb er nu niets meer aan. Het bootje is een keer door een familielid gezien in de Giessen bij Giessenburg, tegen Slingerland aan. Maar hij wist het niet zeker.

Beste dief, als je ook wil leren varen, kom gerust de zeilen halen. Ze zijn fris gewassen. Ik hoop, hoewel gestolen goed niet gedijt, dat u er net zoveel plezier aan beleeft als wij ooit hadden.

Sjanie Klop-Mostert,

Rivierdijk 116,

3372 BJ Hardinxveld-Giessendam.

advertentie
advertentie