VVD begrijpt hoger beroep in windmolenzaak

16 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

INGEZONDEN

Zowel de landelijke als de plaatselijke VVD zijn tegen kleinschalige windmolenparken. Dergelijke parken vragen veel subsidie en passen niet in een open polderlandschap zoals dat van de Alblasserwaard.

De gemeente Giessenlanden heeft begin 2010 een vergunning verleend voor de bouw van drie windmolens langs de A15 bij Giessenburg op de grens met Hardinxveld-Giessendam. Voordat de vergunning is afgegeven, is een verklaring van geen bezwaar gevraagd en gekregen van de provincie. Op dat moment was binnen de provincie al een discussie op gang gekomen over de wenselijkheid van windturbines in het Groene Hart. In juli 2010 is de Provinciale Structuurvisie vastgesteld. Volgens deze visie is plaatsing van windturbines aan de randen van het Groene Hart uitgesloten.

De door de gemeente Giessenlanden verstrekte vergunning heeft tot veel commotie geleid bij omwonenden. Zij voerden verschillende procedures. Onlangs won het actiecomité een procedure bij de rechtbank Dordrecht die het besluit van de gemeente vernietigde. De rechtbank oordeelde dat de gemeente zorgvuldiger had moeten handelen. Tijdens de bezwaarprocedure was de gemeente immers op de hoogte van het inmiddels gewijzigde beleid van de provincie. De gemeente had daar bij de behandeling van de bezwaren rekening mee moeten houden en had niet langer gebruik mogen maken van de eerder door de provincie afgegeven verklaring van geen bezwaar.

Ondanks dat de gemeenteraad geen partij is in deze procedure, heeft de VVD-fractie met belangstelling de gang van zaken gevolgd. De uitspraak roept bepaalde vragen op. De provincie is een hoger orgaan dan de gemeente: mag de gemeente niet zondermeer afgaan op een verklaring van geen bezwaar, maar moet zij interne discussies zelf meewegen in het al dan niet afgeven van een vergunning? Wat betekent deze uitspraak voor andere besluiten? Moeten eerder genomen besluiten worden vernietigd als het beleid wijzigt? Kan een rechter zo'n besluit vernietigen op basis van nieuw beleid? Er worden wel meer besluiten genomen die op een later moment niet meer zouden zijn genomen. Worden die besluiten dan ook vernietigd? Dat maakt besturen toch gans onmogelijk!

De VVD-fractie constateert dat de uitspraak van de rechtbank een aantal zeer principiële elementen bevat. Elementen die ook voor andere zaken binnen maar ook buiten onze gemeente grote gevolgen kunnen hebben. Om meer duidelijkheid te krijgen over de uitleg van de uitspraak is het aantekenen van hoger beroep nodig. De Raad van State buigt zich in een hoger beroep over de uitspraak van de rechtbank in Dordrecht.

Los van deze principiële vragen is hier een bedrijf gedupeerd aan wie eerder een vergunning is afgegeven. Deze vergunningaanvrager heeft recht op duidelijkheid. Er zijn kosten gemaakt voor de aanvraag en betrokkene heeft er lange tijd op gerekend zijn windmolens te kunnen bouwen en exploiteren. Als de vergunning destijds was geweigerd dan had hij deze tijd kunnen benutten voor het zoeken van een alternatief.

Het College van Burgemeester en Wethouders (B&W) heeft inmiddels besloten hoger beroep aan te tekenen in de eerder genoemde uitspraak van de rechtbank van Dordrecht. Waarschijnlijk hebben bovenstaande beweegredenen een rol gespeeld bij dit besluit. Een dergelijk besluit is aan B&W en niet aan de Gemeenteraad.

De VVD-fractie kan vanuit deze redenering het besluit van B&W om in hoger beroep te gaan, billijken. Dat laat onverlet dat zij haar standpunt handhaaft:  windmolens horen niet thuis in het groene en open polderlandschap van de gemeente Giessenlanden! De fractie zal de ontwikkelingen dan ook met belangstelling blijven volgen.

Fractie VVD Giessenlanden.

advertentie
advertentie