Korfbal: HKC wint duel om 2e plaats (9-14)

16 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - In Oegstgeest stond het duel tussen Fiks en HKC, de nummers 2 en 3 op het programma. Beide ploegen bezetten op gepaste achterstand van koploper SDO de plaatsen in de subtop. Onder prima omstandigheden werd de laatste veldwedstrijd afgewerkt. Na een 5-5 ruststand gaf HKC na rust gas en zakte Fiks weg, zodat HKC na een 9-14 overwinning de tweede plaats overnam.

HKC startte uitstekend en had in de beginfase het beste van het spel. Het eerste aanvalsvak creëerde veel kansen en uiteindelijk was het een dubbelscore van Arnold Tromp die HKC op een 0-2 voorsprong schoot. Fiks counterde snel daarna en zette de achterstand om in een 3-2 voorsprong. Beide ploegen gaven elkaar niet veel toe in de beginfase en Niels Deventer verzilverde een vrije bal: 3-3. In het verloop van de eerste helft was het spelbeeld wat rommelig, veel duels werden afgefloten en beide ploegen maakten het zichzelf en de scheidsrechter door irritaties onnodig moeilijk. Om en om scorend, waarbij voor HKC Francis Kraaijeveld en Menno Bakker van afstand scoorden, gingen de ploegen rusten bij een 5-5 tussenstand.

Coach Dick van Houwelingen benadrukte in de bespreking de energie volledig in het eigen spel te steken. Na het fluitsignaal voor de tweede helft was het Menno Bakker die binnen 10 seconden via een beheerst schot van afstand HKC op voorsprong schoot. Nog eenmaal kwam Fiks op gelijke hoogte, maar daarna sloeg HKC het gat met de thuisploeg. Het eerste verdedigingsvak werkte hard en gaf zo het andere vak de mogelijkheid om te scoren. Dit duurde even, maar uiteindelijk was het Niels Deventer die belangrijk was in deze fase en met een afstandschot en een schot kort bij de korf voor een 6-8 voorsprong zorgde. Francis Kraaijeveld schoot een vrije bal binnen waarna Fiks direct weer tegen scoorde. Niels Deventer deed de wedstrijd op slot door wederom 2 scores. Uit een afstandschot en een vrije bal zette hij HKC op een voorsprong van 4 punten: 7-11 met nog een kwartier te spelen. HKC speelde de wedstrijd daarna geduldig uit en in de slotfase waren er nog mooie goals te noteren van Sandra de Boon die uit een omdraaibal scoorde en Menno Bakker die voor de laatste treffer zorgde. Uitslag 9-14 voor de Boven-Hardinxvelders. Een terechte overwinning die tot stand kwam door met name een sterke fase in de tweede helft.

HKC gaat met een goed gevoel, een tweede plaats en 9 punten de zaal in. Koploper SDO heeft al haar wedstrijden gewonnen en gaat dus soeverein aan de leiding. Maar wellicht krijgen zij na de zaal nog een mindere periode en zit er nog meer in voor HKC. Belangrijk is in elk geval dat HKC een flink gat heeft geslagen met de onderste regionen van de ranglijst en uit kan kijken naar de zaalcompetitie.