Van de Grient wint open rapidkampioenschap

16 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

GIESSENBURG - Een domper voor Jaco Vonk. In het zicht van de haven moest de schaker de eindzege aan Jan Willem van de Grient laten in het open rapidschaakkampioenschap van Giessenburg.

De afgelopen jaren werd de titel opgeëist door sterkte grootmeesters uit het voormalig Oostblok. Deze editie geen internationale gasten. In de eerste ronde mocht fidemeester en favoriet Jan Willem van de Grient het in de eerste ronde direct opnemen tegen de Giessenburgse favoriet Jaco Vonk. Vonk moest het punt aan de voor Rotterdam spelende favoriet laten. De als tweede geplaatste, vijfvoudig winnaar, Bart Piet Mulder moest tegen Nico van Brakel een gevoelige nederlaag incasseren.

In het vervolg van het toernooi liet Van der Grient nog een half puntje liggen en gingen Vonk en Mulder in de achtervolging. Met vijf opeenvolgende overwinningen stond Vonk voor de laatste ronde ondertussen op de tweede plaats met vijf punten, een half puntje achter Van de Grient. Vonk nam het op tegen de sterke Jan Jaap Janse. In de twee ontmoetingen om de titel gingen de kansen over en weer en wist Bart Piet Mulder uiteindelijk fraai te winnen van Van de Grient. Vonk had een zware dobber aan Janse en kon in een lastig toreneindspel zijn zegereeks niet voortzetten. Door de nederlaag ging de toernooiwinst aan zijn neus voorbij.

Van de Grient mocht alsnog de eerste prijs ophalen, gevolgd door Janse en Vonk. Gezien het sterke veld van Vonk een uitstekende prestatie, maar zo dicht bij de toernooiwinst toch een domper. De overige spelers van de Giessen konden geen rol van betekenis spelen.

In de tweede groep was de winst voor Daan van Pel uit Hoevelaken. Met zes uit zeven liet hij 'good old' Jacques van de Berg een half punt achter zich. Beste Giessenburger was hier jeugdtalent Thijmen Schakel die met vier uit zeven de achtste plaats bezette.

advertentie
advertentie