Raad onthutst over problemen GGD ZHZ

17 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - In De Ontmoeting is donderdag een presentatie gegeven over de toekomstige ontwikkeling van de gemeenschappelijke regeling Zuid-Holland Zuid (ZHZ). De gemeenteraadsleden toonden zich onthutst over de financiële problemen bij de GGD ZHZ en stelde voor daarover een stevig debat te voeren in Het Debat over twee weken.

Door Wil Sommeijer

Nico van de Poel, secretaris van de Regio Zuid-Holland Zuid gaf een korte uitleg over de regio ZHZ waaraan negentien gemeenten deelnemen. Dat is verstandig, vond Van de Poel, omdat je zo efficiënter kunt werken. ,,De eerste lijn blijft natuurlijk de eigen gemeente, maar specialisaties, zoals de sociale dienst, de belasting, sociale werkplaats, kun je regionaal doen.'' Gericht op de toekomst wordt nagedacht over de structuur van ZHZ. Zo wordt de jeugdgezondheidszorg uit ZHZ weggehaald, waardoor de bestuurslaag kleiner wordt. ,,Als we het goed doen gaan we van drie naar één directeur. Dat scheelt ruim een miljoen euro op jaarbasis. Hier gaan we de komende weken en maanden met de gemeenten in gesprek.'' Van de Poel gaf verder aan dat de gemeenteraden veel belangrijker worden dan tot nu toe het geval is. Zij krijgen een kaderstellende rol aan het begin van het begrotingsjaar en een controlerende aan het eind daarvan. Kees Pille (CU) haakte daarop in door te stellen dat de raad wel wat eerder over de begroting mag beschikken zodat zij het wat beter kunnen bestuderen.

De actualiteit is dat het jaar 2010 een tekort van negen ton bij de GGD laat zien. ,,De financiële situatie is zeer slecht, want naast die negen ton is er ook nog een 1,8 miljoen tekort voor 2011'', zei Van de Poel. Er is een vacaturestop, een uitgavenstop tenzij iets per se noodzakelijk is. ,,Die maatregelen sorteren effect. Hoe het komt? Er zijn diverse oorzaken zowel bestuurlijk als ambtelijk. Er is nog een harde noot te kraken.''

,,Was het bestuur zich wel bewust van hun verantwoordelijkheden'', vroeg Benhard van Houwelingen (T@B). Dat had volgens Van de Poel wel een tandje scherper gekund. Dat geldt evenzeer voor het bestuur van de GGD. Kim Putters (PvdA) stelde vast dat de directie en het bestuur hebben gefaald. ,,Dit moeten we niet meer hebben in onze gemeente. Vertegenwoordigers uit onze raad hebben meermalen gezegd het gevoel te hebben dat iets niet pluis was.'' Van Houwelingen vond dat er consequenties moeten zijn voor het falen van directeur en bestuur.

advertentie
advertentie