Afbeelding
Archief BDUmedia

Inspelen op bevolkingsdaling

17 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Bureau Compaenen onderzoekt hoe de gemeente in kan spelen op de bevolkingsdaling in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. ,,Het gaat om bewustwording, gericht op de lange termijn", aldus K. Jansen tijdens een presentatie van de conceptnota Wonen op het gemeentehuis.

Door Wil Sommeijer

Het is de bedoeling om inzicht te krijgen in de totale plancapaciteit en relevante verdeling. De bevolkingsprognose in Hardinxveld-Giessendam laat zien dat weliswaar een vergrijzing optreedt, maar dat het met de ontgroening (jongeren) meevalt. Ook wordt geen groei van de zogeheten eenoudergezinnen verwacht. In de regio AV moeten zo'n 2300 tot 3500 nieuwe woningen worden bijgebouwd. Om de eigen bevolkingsgroep op te vangen, moeten per jaar vijftig tot honderd woningen uit de grond worden gestampt.

Joop Kuipers (PvdA) wilde de verdeelsleutel weten en met wie dat dan besproken wordt. Wethouder Cor de Jong legde uit dat het rapport uitgebracht wordt door de provincie Zuid-Holland en dat het besproken wordt in de regio's. In de verdeling wordt gebruik gemaakt van criteria als pendelsaldo, bereikbaarheid, de aanwezigheid van bovenlokale voorzieningenniveau. Kees Pille (CU) miste de grenzen van de dorpen en steden. ,,Kunnen het ook inbreidlokaties - bouwen op ruimtes tussen bestaande bebouwing - zijn?" Dat kan volgens de wethouder, maar dan wordt wel gekeken naar de plancapaciteit; hoeveel woningen kunnen op die locatie worden gebouwd.

De conceptnota Wonen 2011-2022 werd gepresenteerd door W. Vos van de BMC groep. Het doel van de nota is de actuele stand van het woningbeleid, inzicht in de trends en ontwikkeling, ambitie en flexibel bouwprogramma in kaart te brengen. In februari van dit jaar is de startnotitie herziening actualisatie door de raad vastgesteld. In mei is gestart met een projectgroep waaraan ook Omnivera deelneemt. In juni is de nota besproken met externe partijen (klankbordgroep) als makelaars, zorginstellingen, die een stuk van de markt kennen. De nota zal in 2012 van kracht zijn. Het toetsingskader projecten heeft als basis de nieuwe structuurvisie, nieuwe prestatieafspraken met Omnivera en de mogelijkheid tot jaarlijkse actualisatie. Verder moeten nieuwe wachtlijsten statushouders worden voorkomen. Voor jongeren sociaal en goedkoop bouwen door de grondprijs te evalueren. Het gebruik van duurzame materialen moet worden gestimuleerd en bestaande woningen kunnen energetisch worden verbeterd. Over beschermd en verzorgd wonen, of huisvesting voor ex-psychiatrische patiënten kan informatie worden gevraagd aan zorginstellingen.

Mensen met een laag inkomen en bijzondere groepen worden goed opgevangen met behulp van Omnivera. Mensen met een inkomen van 33.614 euro per jaar komen niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning. Alida de Jong-Ambachtsheer (VVD) wees op ouderen die hun woning willen verkopen en graag in een duurder huurappartement zouden willen wonen. Wilfred Nieuwdorp en Wouter Veldhuis, beiden van de Stichting Jeugdplatform Jongerenbelangen, waren benieuw hoe over antikraak wonen wordt gedacht en of daar mogelijkheden voor zijn. Vos vond dat wel een aantrekkelijk idee, maar op dit moment heeft de gemeente geen slooppanden staan. Hij wees op particuliere woningen die al lange tijd leeg staan. ,,Je zou daarvoor eens met een makelaar kunnen praten.''

advertentie
advertentie