Afbeelding

Raad stelt nieuw welstandsbeleid vast

17 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Een motie van de ChristenUnie en een amendement van het CDA over de kaderstelling welstandsbeleid zijn in Het Besluit aangenomen. De T@B en de VVD stemden tegen.

Door Wil Sommeijer

De fracties konden wel instemmen met het voorstel van het college de kaders vast te stellen van de discussienota. Op basis hiervan kan het nieuwe welstandsbeleid vorm worden gegeven: de optie welstandsluw. Alleen de TAB en de VVD stemden tegen onderdelen van het voorstel. In haar motie vraagt de CU het college voorafgaand aan de nieuwe welstandsnota een voorstel voor te leggen. Hierin worden nieuwe kaders vastgelegd waarin het accent ligt op de bescherming van het uiterlijk aanzien van historisch- en karakteristieke linten, zoals Peulenstraat, Koningin Wilhelminalaan, Binnen- en Buitendams. Het CDA wilde juist de eigen verantwoording van burgers invullen. Het CDA wil, na positieve ervaringen, zoveel mogelijk naar welstandsvrij bouwen. In het amendement vroeg Wim de Ruiter dan ook de vrije kavels in Tienmorgen-Noord aan te wijzen voor de pilot welstandsvrij bouwen en na een succesvolle afronding de proef uit te breiden naar een groter, nog nader te bepalen gebied. Zo wil het CDA tot een welstandsvrij bouwen gemeente komen.

Wethouder Cor de Jong had begrip voor de behoefte van de CU om nader in te kaderen. ,,Daar kunnen we als college wel een voorstel van maken." Alida de Jong-Ambachtsheer (VVD) vond dat het voorstel van het CDA veel te lang zal duren. ,,Dan zitten we al in 2020 voordat we kunnen evalueren. De VVD is voor welstandsvrij bouwen, maar wel voor behoud van beeldbepalende gebieden." De T@B stemde tegen het amendement. Ook deze fractie vond de tijdsspanne te lang duren.

advertentie
advertentie