RSD kampt met tekort van 2,9 miljoen

17 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De Regionale Sociale Dienst (RSD) kampt met een tekort van 2,9 miljoen euro over 2010 door de stijging van het aantal werkzoekenden en de ondersteuning van hen. De aangesloten gemeenten moeten deze tegenvaller zien te overbruggen.

Alle wethouders en raadsleden zijn vorige week tijdens een bijeenkomst in De Til in Giessenburg over de stand van zaken geïnformeerd. De situatie voor de RSD verbetert nu wel. Steeds meer werkzoekenden vinden toch nog een baan. Het rijk compenseert achteraf de na-effecten van de crisis. En binnen de eigen organisatie zal flink worden bezuinigd door 6,3 fte (volledige banen) te schrappen. Daarmee zijn de gevolgen van de zware klap min of meer onder controle gebracht.

Wel spreekt de Gorcumse wethouder Arnie Faro, tevens voorzitter van de RSD, van een zorgelijke situatie. ,,We hebben te maken met een opeenstapeling van bezuinigingen en veranderingen in het rijksbeleid. De sociale werkvoorziening wordt gekort, we krijgen de uitvoering van de wet Werken naar Vermogen enzovoorts. We moeten als regio de schouders er flink onder zetten.''

,,Alle hens aan dek'', zegt Faro ,,Samenwerking en saamhorigheid op alle fronten, zowel bestuurlijk, als in het onderwijs, bedrijfsleven en welzijn is nu erg belangrijk. We moeten elkaar op regionaal niveau zien te vinden.''

De RSD en de Avelingen Groep werken overigens goed samen en hebben zelf onmiddellijk actie ondernomen. Zo is een pilot gestart waarbij veertig werkzoekenden via de Avelingen Groep aan het werk zijn gegaan op weg naar reïntegratie. Dit project wordt verder uitgebouwd. Ook is de RSD weer genomineerd voor 'Beste Sociale Dienst'.

advertentie
advertentie