'De schoorsteen moet wel roken'

17 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

Bestuurders

kiezen voor

dynamiek

LEERDAM - Er moet aandacht zijn voor natuur en landschap, maar de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden mag niet 'op slot'. Tijdens de tweede regionale conferentie over Visie 2030 kregen zo'n 350 bestuurders en vertegenwoordigers uit het middenveld de keus uit een viertal scenario's. De meerderheid koos voor enige dynamiek, 'want de schoorsteen moet wel roken'.

De bijeenkomst werd dit keer gehouden in het Heerenlandencollege in Leerdam. De aftrap van het project Visie 2030 werd in juni in de Evenementenhal in Gorinchem gegeven. Burgemeester Piet IJssels opende de conferentie, waarbij tevens commissaris van de koningin Jan Franssen en gedeputeerde Dick Jansen (SP) aanwezig waren. Zij volgen met belangstelling het project Visie 2030 waarbij bestuurders, vertegenwoordigers uit het middenveld en mensen uit het bedrijfsleven met elkaar discussiëren over trends en ontwikkelingen waar deze regio mee te maken krijgt.

Peter Jobsen van onderzoekbureau Motivaction heeft geprobeerd het één en ander in kaart te brengen. Ontwikkelingen zijn bijvoorbeeld krimp van de bevolking, globalisering, Europese megatrends enzovoorts. Ook constateert Jobsen dat de waarden bij de verscheidene bevolkingsgroepen verschillen en dat nieuwe generaties vaak weer anders denken en doen dan de oudere.

Niemand weet of verwachtingen of trends daadwerkelijk uitkomen. Maar deze bestuurders willen er in ieder geval over nadenken en waar mogelijk beslagen ten ijs komen en wellicht valt voor lokale overheden iets te sturen. Vanuit de rijksoverheid en zelfs Europa worden immers al lijnen uitgezet of beperkingen opgelegd. Zo is de vraag of het Groene Hart inderdaad helemaal groen moet blijven vanuit het rijk al met 'ja' beantwoord. Maar als de hele regio het eens is over bepaalde wensen, biedt dat wel meer mogelijkheden.

Het bureau Motivaction heeft vier, bijna tegengestelde scenario's geschetst. Bij het scenario 'Rust en Karakter' is sprake van een hechte gemeenschap met een rijk verenigingsleven maar geen nieuwkomers. De bevolking zal dan krimpen met alle gevolgen van dien; scholen en winkels kunnen moeilijk voortbestaan. Maar het gebied blijft hetzelfde; 'de tijd staat hier stil'. Bij het tweede scenario 'Buitenplaats' is vooral aandacht voor het landschap en komen er veel bezoekers naar de regio. Binnen steden en kernen kunnen woningen gebouwd worden. Daartussen is het platteland een oase van rust. In het derde scenario 'Samenwerken' komt meer ruimte voor wonen en werken. De mensen zetten de schouders eronder om samen voorzieningen te kunnen handhaven. Geen krimp, wel werk. De schoorsteen moet immers roken. In het vierde geval 'Open en dynamisch' staan de deuren van de regio wijd open voor alles en iedereen. Er komen veel nieuwe inwoners.

De vier scenario's werden door acteurs levendig verteld. Duidelijk werd dat deze groep bestuurders de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden in ieder geval niet 'op slot wil zetten', maar kiest voor dynamiek en samenwerking. Gedeputeerde Dick Jansen merkte na afloop op dat hij in de hele conferentie de inwoners mist. De verschillende politieke partijen zouden met hun achterbannen moeten gaan overleggen, zodat de Visie 2030 niet van alleen bestuurders is.

advertentie
advertentie