Raymond en Harry gaan Dakar uitrijden

17 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - ,,We gaan Dakar uit rijden." Een korte duidelijke zin die Raymond Dubbeldam en Harry Cornegé als een soort mantra meerdere keren herhalen tijdens het interview. Meer om de buitenwereld te overtuigen dan zichzelf, want zelf blaken ze al van het zelfvertrouwen. Ze weten best dat de cijfers er niet om liegen. Van de 150 deelnemende teams aan de meest uitdagende rally van de wereld halen 50 de eindstreep en daar zitten maar heel weinig teams bij die voor het eerst meedoen. Zoals het Hardinxveldse team. Maar toch weten ze het zeker. ,,We gaan 'm uit rijden."

Door Caroline Voorbergen

Raymond en Harry baseren hun zelfvertrouwen op een gedegen voorbereiding die begon met de aanschaf van een goede auto. Hun keuze viel op de Bowler Wild Cat waar Tim Coronel al eens succesvol de Dakar mee uitreed. ,,Een wagen waarmee je nooit zal winnen, maar waarmee je op zeker speelt", weet Raymond. ,,Een wagen waarmee je de kans vergroot de rally uit te rijden."

Daarna volgden de diverse trainingen en wedstrijden, zoals het Nederlands Kampioenschap Off Road, een race op het strand bij Velsen en wedstrijden in Hardenberg en Itterbeck. ,,In Itterbeck hebben we geracet op een zandafgraving, wat een goede training voor ons was. We behaalden een vijfde plek, terwijl we vorig jaar 25 werden. Een hele verbetering dus", vertelt Harry. Tegenvallers hebben de twee Hardinxvelders ook al gehad. Met name het feit dat de rally in Libië niet door kon gaan, wegens de oorlog daar, was een streep door de rekening. Raymond: ,,Dat is dé belangrijkste rally in de voorbereiding op Dakar. Perfect voor het trainen op zandbergen en navigatie. Daar hebben we stevig van gebaald, ja." Om deze skills toch goed onder de knie te krijgen gaat het team op 28 oktober naar Marokko waar ze een stukje van de oude Parijs-Dakar route gaan doen. Een traject met veel hoge duintoppen. Ze rijden deze race overigens niet met hun eigen Bowler, want die moet op 5 november al naar de voorkeuring. Op 6 november staat dan de Dakar Pre Proloog van RTL GP op het programma. De rally waarbij alle Nederlandse teams zich presenteren op het Eurocircuit in Valkenswaard. RTL 7 zendt deze Pre Proloog uit op 13 november om 18.00 uur. Op 20 november gaat de auto naar Le Havre, waar hij verscheept wordt richting Buenos Aires. De heren zelf vertrekken op 26 december naar Argentinië waar op 1 januari het vijftien dagen durende geweld los barst.

Maar een gedegen voorbereiding bestaat uit veel meer dan rally's rijden. De techniek is minstens zo belangrijk. Daarom is er de afgelopen maanden flink gesleuteld aan de Bowler en voegden Raymond en Harry een derde man toe aan hun team die deze technische kant voor zijn rekening neemt: Dick van Meeteren. Dick werkt tegenwoordig bij de gemeente Hardinxveld-Giessendam, maar was jarenlang monteur en had wel oren naar dit klusje. Hij gaat mee naar Argentinië en zal aan de bak moeten om de Bowler na een dag flink scheuren weer op te lappen voor de volgende dag. Een team van drie man is overigens erg klein vergeleken met veel andere deelnemers. De grote namen hebben een team van zo'n twintig man achter zich staan. Deze begeleiders rijden van kamp naar kamp in grote trucks vol onderdelen, kleding, eten, tenten, et cetera. Het Dubbeldam-team heeft een ruimte in zo'n truck kunnen huren, namelijk in de truck van het team van Van Eikeren.

Verder bestaat een goede voorbereiding ook uit fysieke training. ,,We lopen twee keer per week hard en zitten nog eens twee dagen per week in de sportschool. Je moet in topconditie zijn, anders red je het echt niet daar", vertelt Harry. Een laatste element van de voorbereiding is de pr. ,,Heel belangrijk voor onze sponsors. We zijn al bij Q-music geweest en hebben ook zendtijd gekocht bij RTL7, die de rally uitzendt. Je komt namelijk alleen op de buis als je wint, als je doodgaat of als je betaalt. Wij hebben maar voor dat laatste gekozen", lacht Raymond. Het team hoopt overigens nog wat geldschieters aan te trekken en houdt daarom deze week een sponsoravondje. ,,We hadden inderdaad gerekend op meer sponsors, dat is een tegenvaller. De crisis speelt ons duidelijk parten."

Het mag de pret niet drukken voor de mannen. Ze hebben er heel veel zin in. ,,We voelen dat de spanning zich begint op te bouwen. Op 1 januari staan we waarschijnlijk stijf van de adrenaline aan de start. Dat is ook meteen het grootste gevaar voor ons. We moeten niet te hard van stapel gaan, niet overmoedig worden. Gewoon een beetje normaal doen. En dat is al moeilijk genoeg want we zijn allebei bloedfanatiek", zegt Raymond. ,,Maar het gaat allemaal goed komen, hoor. Wij gaan 'm zeker uit rijden", herhaalt hij nog maar eens.

De verrichtingen van het Dubbeldam Dakar Team zijn te volgen via hun site: www.dubbeldamdakar.nl.

advertentie
advertentie