'Je wilt het graag leuk hebben met z'n allen'

18 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Het opvoeden van kinderen is niet altijd even makkelijk, zeker niet als een beperking in het spel is. Moniek Jansen is weduwe, woont in Gorinchem en heeft twee kinderen: Lisa (14) en Tom (11). Lisa heeft het syndroom van Asperger. Hoe zorg je dat je het leuk houdt als gezin? MEE geeft informatie en advies aan mensen met een beperking, chronische aandoening en autisme spectrumstoornis.

Asperger is een vorm van autisme. Mensen met Asperger kunnen moeilijk tussen de regels door lezen, het verschil tussen letterlijke en figuurlijke taal is voor hen moeilijk te begrijpen. Moniek Jansen vertelt: ,,Mijn man is vier jaar geleden overleden, dat was een moeilijke tijd voor ons allemaal. Op een gegeven moment kon ik echt niet meer; Lisa en ik hadden vaak strijd. Er moest iets veranderen, want op de oude manier konden we niet verder. Via mijn buurvrouw kwam ik toen terecht bij MEE, voor opvoedingsondersteuning."

MEE geeft informatie en advies aan mensen met een beperking, chronische aandoening en autisme spectrum stoornis. Ook biedt MEE verschillende vormen van opvoedingsondersteuning, bijvoorbeeld in de vorm van cursussen en themabijeenkomsten. Jansen volgde de themabijeenkomst 'Omgaan met weerstand'. Deze bijeenkomst bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt wat theorie uitgelegd, in het tweede gedeelte krijgen deelnemers praktische handvatten om met de weerstand van hun kind om te gaan.

,,Ik had altijd discussies met Lisa. Over eten, hoe het op school was gegaan. Eten bijvoorbeeld gaat moeizaam. Tussen de middag een boterham eten duurt bij Lisa vijf kwartier. Als ze naar school was geweest, kwam ze altijd heel geprikkeld thuis en volgde een explosie. Dat vrat energie. Tijdens de themabijeenkomst kreeg ik praktische tips die me leerden beter met bepaalde situaties om te gaan. Hoe zorg ik ervoor dat er geen explosies meer komen? En dat we minder discussies hebben? De tips hielpen goed, de ene beter dan de ander. Dat wil niet zeggen dat we nu geen discussies meer hebben, maar ik blijf er rustiger onder. En Lisa heeft geleerd dat sommige dingen moeten, ze zijn geen discussiepunt."

Omgaan met weerstand wordt dit najaar opnieuw gehouden, op 31 oktober (deel een) en 14 november (deel 2). Ook Jansen doet weer mee. ,,Mijn zoon Tom ontwikkelt zich ook anders en wordt breed onderzocht. Ik ga nu naar de bijeenkomst om tips voor hem te krijgen, want ook bij hem is weerstand een thema. Je wil het graag leuk hebben met zijn allen, daar gaat het om."

Omgaan met weerstand wordt gehouden op het kantoor van MEE Alblasserwaard/Vijfheerenlanden, Edisonweg 30 in Gorinchem. Voor meer informatie en of aanmelden: 0900-2020672 of servicebureau@meeav.nl.

De namen van de geïnterviewden zijn om privacyredenen gefingeerd.

advertentie
advertentie