Patstelling op de Nieuweweg

18 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - ,,De enige structurele oplossing voor de waterproblematiek is het ophogen van de huizen.” Omdat wethouder Theo Boerman beseft dat dit een ‘kostbare aangelegenheid’ is voor de bewoners van de Nieuweweg, zijn op dit moment alternatieve opties in onderzoek. Maar het verbreden van de sloot of het riool blijven lapmiddelen, stelt Boerman. De vereniging 'Bewoners Nieuweweg' is allesbehalve blij met de woorden van de ambtsbekleder.

Boerman reageert hiermee op de verhalen over de wateroverlast in de buurt, een probleem dat al jaren speelt. De gemeente, Waterschap Rivierenland en de belangenvereniging ‘Bewoners Nieuweweg’ hebben de voorbije maanden de koppen bij elkaar gestoken. Veel concrete voorstellen heeft dit volgens de burgers niet opgeleverd. Wethouder Theo Boerman beaamt dat hij geen goedkope kant-en-klare oplossing kan bieden. ,,Het is een lastig probleem”, zegt hij. ,,De huizen aan de Nieuweweg liggen een stuk lager dan woningen in andere delen van het dorp. Daarnaast zijn ze niet ondergeheid, waardoor ze steeds meer verzakken. De enige structurele oplossing is het ophogen van de huizen. Ik besef dat dit een kostbare aangelegenheid is voor de burgers. Wij kunnen financieel niets voor ze betekenen. Wel kunnen wij bijvoorbeeld meedenken over het collectief opvragen van een offerte.”

Boerman stelt dat de gemeente en het Waterschap ondertussen niet stilzitten. ,,We onderzoeken of de sloot verbreed kan worden. Maar dan moeten we misschien wel een reepje van de achtertuinen en het industriegebied afsnoepen. We hebben dit ook gedaan tussen de snelweg en de Parallelweg en deze maatregel heeft goed geholpen. De wateroverlastproblematiek is daar teruggedrongen.” Volgens Boerman voldoet het riool aan de eisen die gesteld worden. ,,Maar de gehele omgeving van de Nieuweweg is een kwetsbaar gebied."

Sloot is boosdoener

Toch heeft vooral het gebied tussen de snelweg en de Rivierdijk last van het water.. Voor de zomervakantie luidden verschillende bewoners de noodklok. Als een hoosbui over het dorp trekt, lopen zij het risico dat het water hun huizen instroomt. De pittoreske sloot achter de woningen is de grootste boosdoener. ,,Als vier centimeter neerslag valt, stijgt het waterpeil met een factor zeven. Met 28 centimeter dus. Het risico op een overstroming is dan serieus aanwezig”, aldus de Hardinxvelders. Iedere bewoner heeft actie ondernomen om te voorkomen dat het (regen)water schade kan toebrengen. Ook de gemeente en het waterschap hebben de voorbije jaren maatregelen getroffen om de wateroverlast terug te dringen. Zo heeft het Waterschap ervoor gezorgd dat de sloot meer water kan afvoeren dan in 2005. Toch is een lokale watersnood, zoals in september 2005, niet uitgesloten. Na een wolkbreuk stroomde het water toen via twee ‘kanalen’ de huizen in: via het riool en via de sloot. Burgers uit andere straten hoosden met man en macht, maar er was geen houden aan. Vloeren, meubels en behang bleken rijp voor de vuilstortplaats.

Teleurstelling

De vereniging 'Bewoners Nieuweweg' reageert teleurgesteld op het relaas van de wethouder. In een uitgebreid persbericht, geschreven door woordvoerder Dick van Horssen, doen zij hun verhaal. ,,Helaas is het opnieuw noodzakelijk om berichtgeving van de gemeente over de waterproblematiek nader toe te lichten. Deze is wederom te eenzijdig en daardoor misleidend. Het is belangrijk om te weten dat heel veel details een rol spelen en dat de Nieuweweg in drie stukken kan worden verdeeld. Omdat elk stuk zijn eigen slotenstelsel heeft is het niet gezegd dat de uitgevoerde werkzaamheden in het ene gedeelte ook een positief effect hebben op de andere gebieden. 'Veralgemeniseren' kan niet. Mijn metingen en bevindingen betreffen alleen het gedeelte waar ik woon."

Van Horssen stelt dat de gemeente 'eenzijdig bericht', 'stokpaardjes gebruikt' en een 'ontmoedigingsbeleid voert om tijd te rekken'. ,,Een algemene strategie om een oppositie onderuit te halen. Of deze tactiek bewust wordt toegepast kan ik niet zeggen, maar ik zie in de loop der jaren wel enige parallellen. Vooropgesteld: we zijn blij met de diverse maatregelen die de voorbije jaren genomen zijn. Maar het past de gemeente om terughoudend te zijn. Dit is in eerste instantie te danken aan de vasthoudendheid van het verenigingsbestuur en niet aan de voortvarende aanpak van betrokken instanties. En laten we wel zijn: uiteindelijk behoren deze zaken tot de taken en verantwoordelijkheden van gemeente en waterschap."

Volgens Van Horssen heeft hij al in juni 2009 aangegeven dat een positief effect waarneembaar is in de normale waterafvoer, maar dat hij zich tegelijkertijd 'grote zorgen' maakte over de bergingscapaciteit en over de explosieve stijging van de sloot langs de rijksweg. ,,Veelvuldig verstopten de instanties zich achter het argument dat het klimaat extremer wordt. We hebben het hier echter niet over wolkbreuken maar over stevige buien van een bepaalde duur die nu wel problemen opleveren en vroeger niet of nauwelijks. De sloot stijgt explosief met een factor van zeven of meer, afhankelijk van de omstandigheden. Als vijf centimeter water valt dan stijgt de sloot met 35 centimeter of meer."

Na het deponeren van de meetwaarden werd het volgens de Nieuwewegbewoners stil. ,,Aanvankelijk gebeurde helemaal niets, maar na verloop van tijd belandden de instanties in een soort van 'ontkenningsfase'. 'De computermodellen zeggen dat het goed is'. Vervolgens werd toegezegd dat elektronische peilstokken geplaatst zouden worden zodat men de waarden zelf kon meten. Pas op 12 juli van dit jaar had het Waterschap een eigen waarneming in handen. Deze gegevens kwamen overeen met onze aangeleverde waarden. We verwachtten dus ook een doorbraak in het overleg tussen gemeente, waterschap en bewonersvereniging, maar niets was minder waar." Hij schampert: ,,Een delegatie van zes personen van het Waterschap wist niet veel meer uit te brengen dan: 'jullie huizen liggen te diep'. En: 'misschien kunnen de bewoners grond inleveren zodat de sloot wat breder wordt'. Tot slot over de meetwaarden: 'ja die kloppen wel maar de computermodellen zeggen toch dat alles goed is'."

Schijnbaar is men niet in staat of heeft men niet de wil om naar het falende beleid van de afgelopen jaren te kijken. Het dempen van sloten, het ophogen van de omgeving, het verstorend effect van de damwanden bij het viaduct en teveel waterinput in een te kleine sloot. In plaats daarvan proberen de instanties iedere keer om de zwarte piet en daarmee de kosten bij de bewoners te leggen. De al opgevijzelde huizen zijn aangepakt omdat ze scheef stonden en niet vanwege de wateroverlast. Het wordt hoog tijd dat de instanties met adequate plannen komen en dat ze deze op korte termijn uitvoeren. Waarom wachten tot het kalf verdronken is? Het hoeft echt niet moeilijk te zijn."

advertentie
advertentie