'Speldag jongeren Avelingen Groep groot succes'

20 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM / H'VELD-G'DAM - ,,Een groot succes'', concludeerde de Gorcumse wethouder Arnie Faro na afloop van een sport- en speldag, georganiseerd door Avelingen Groep en 'Gorinchem Beweegt'. Het evenement maakte deel uit van een cursus die Avelingen Groep speciaal voor jonge medewerkers heeft ontwikkeld. Via spellen werd het zelfvertrouwen van de circa vijftig jongeren vergroot en samenwerking gestimuleerd. Faro, bestuurslid van het bedrijf, gaf 's middags acte de présence omdat hij het initiatief van harte ondersteund. Niet alleen nam hij de prijsuitreiking voor zijn rekening, ook liet hij zich verleiden tot een potje 'levend tafelvoetbal' waarbij de jongeren tegenspel boden.

De jongeren die allen bij Avelingen Groep werkzaam zijn vanwege een arbeidshandicap, hebben niet altijd even goede jeugdherinneringen aan sport- en spelactiviteiten. Maar spellen als 'levend tafelvoetbal', waarbij de deelnemers in een enorm luchtkussen als 'voetballers' fungeren, doen wonderen. ,,Door deze aanpak laten we hen ervaren dat bewegen en samenwerken met anderen ook leuk kan zijn'', vertelt Gerda Derksen, algemeen directeur van Avelingen Groep. ,,Zodra ze merken dat ze veel meer kunnen dan gedacht, neemt het zelfvertrouwen toe. De jongeren verbaasden niet alleen zichzelf. Vrijwel de gehele groep bleek het lef en de capaciteit te hebben om tegen een professionele klimwand letterlijk naar een hoger niveau te klimmen. Een symbolische mijlpaal in hun persoonlijke ontwikkeling. En dat is nu precies wat Avelingen Groep als werkgever zo belangrijk vindt."

'Uniek initiatief'

Tijdens de speldag werd ook de lesstof uit de cursus getest via een kennisquiz. Daaruit bleek dat zij het geleerde vrijwel feilloos konden navertellen. Derksen: ,,Bij Avelingen Groep zijn in de afgelopen jaren, meer dan in het verleden, grotere groepen enthousiaste jongeren ingestroomd. Voor veel van hen is het werk bij Avelingen Groep hun eerste stap op de arbeidsmarkt. Van de rechten en plichten die een arbeidsovereenkomst met zich mee brengt, zijn zij lang niet altijd op de hoogte. Avelingen Groep is daarom het afgelopen voorjaar gestart met een cursus speciaal voor jonge medewerkers. Met de onderwerpen die in deze cursus aan de orde komen, worden de jongeren voorbereid op hun rol als zelfstandig werkende jongere en hoopt Avelingen Groep hun werknemersvaardigheden te vergroten. De jongerencursus waar de speldag deel van uitmaakt, is een uniek initiatief van Avelingen Groep. Inmiddels blijkt hiervoor ook elders in het land belangstelling te zijn."

advertentie
advertentie