Start fietsverlichtingsactie op middelbare scholen

20 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De Regionale Projectgroepen Verkeersveiligheid Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en Drechtsteden is een actie gestart om middelbare scholieren erop te wijzen met een goede fietsverlichting te fietsen. Met de actie wordt aangesloten op de landelijke campagne 'Ik val op'.

De actie vindt mede plaats vanuit het verkeerseducatieve programma TotallyTraffic voor middelbare scholieren (www.totallytraffic.nl). Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid valt twintig procent van de fietsslachtoffers in de duisternis of schemer.

De actie start met een bezoek van regionale campagneteamleden van Veilig Verkeer Nederland (VVN) aan de middelbare scholen in de regio. Zij doen een eerste check van de gestalde fietsen bij de school en voorzien fietsen die niet in orde lijken van een flyer waarin de campagne wordt uitgelegd. In totaal worden 10.000 flyers aan middelbare scholieren en honderd posters aan scholen uitgereikt.

Na het bezoek van VVN bezoeken mobiele fietsenmakers van FietsNED de scholen en repareren fietsen met een kapotte fietsverlichting. Aanvullend start de politie Zuid-Holland Zuid met de controle van de fietsverlichting op de wegen van en naar school. Fietsers die geen juiste verlichting hebben lopen dan de kans te worden aangehouden en bekeurd. In 2010 werden circa 1.900 bekeuringen uitgeschreven tegenover circa 2.700 bekeuringen in 2009.

Dit jaar worden ook de regionale basisscholen en ouders van kinderen vanuit de regio en politie geattendeerd op de noodzaak van een goede fietsverlichting voor leerlingen.

Naast de actie richting scholieren verricht de regionale fietsersbond verlichtingreparaties op zaterdagen in de centra van Dordrecht (29 oktober), Papendrecht (5 november) en Alblasserdam (12 november). Zie voor locaties en tijden: www.fietsersbond.nl/valop/actie.

advertentie
advertentie