Organisaties vragen aandacht voor fietsverlichting

21 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Vrijwel dagelijks gebeuren (bijna-)ongelukken omdat vooral fietsers slecht te zien zijn in het donker als ze geen of onjuiste verlichting voeren. Om dit soort ongelukken zo veel mogelijk te voorkomen besteden Veilig Verkeer Nederland, de Fietsersbond en de politie de komende tijd veel aandacht aan fietsverlichting. Jongeren tussen 12 en 24 jaar worden met name aangesproken.

Het campagneteam van Veilig Verkeer Nederland gaat vanaf 24 oktober samen met een mobiele fietsenmaker een aantal weken de scholen bezoeken en de verlichting van de fietsen gratis repareren. De materialen/onderdelen die gebruikt worden zijn voor rekening van de aanbieder van de fiets. De politie controleert in de hele regio vooral in de buurt van scholen en langs de routes die scholieren vaak fietsen. Als de fietsverlichting niet in orde is kunnen de kosten hiervoor € 40 bedragen (exclusief 6 euro administratiekosten). De afgelopen jaren werden minder bekeuringen uitgeschreven voor slechte verlichting: van ruim 4.000 bekeuringen in 2008 naar 2.000 in 2010.

,,Naast verlichting is donkere kleding een belangrijke oorzaak van het niet gezien worden. Ook een reflector op de fiets en op de trappers helpt daarbij. Tegenwoordig is er kleding met retorreflecterend materiaal. Ook het gebruik van een capuchon en een hoofdtelefoon of oordopjes is niet altijd veilig. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus wees verstandig en val op", zegt politiewoordvoerder Wim Erkelens.

Hij vervolgt: ,,Ook automobilisten moeten hun verantwoordelijkheid nemen in het verkeer om ongevallen te voorkomen, bijvoorbeeld door zelf goed zichtbaar te zijn. Bovendien blijkt uit ervaringen van de dienst Regionale Verkeersondersteuning (RVO) van de politie dat het zicht van automobilisten op het overige verkeer vaak onvoldoende is. Met name bij regenachtig weer of vorst zijn de autoruiten vaak vies en beslagen. Sommige bestuurders nemen niet eens de moeite om de ruiten en spiegels ijsvrij te maken. Dat is gevaarlijk, want een ongeluk zit vaak in een klein, onzichtbaar hoekje."

Kijk voor meer informatie in de brochure van de Fietsersbond: http://media.fietsersbond.nl.s3.amazonaws.com/websiteafbeeldingen/fietsverlichting2010.pdf; http://www.valopmetjefiets.nl/index.html; http://www.veiligverkeernederland.nl/node/55554.

advertentie
advertentie