Kinderen spuien ideeën over veiligheid

23 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - In het kader van de Veiligheidsdag op donderdag 28 en vrijdag 29 oktober is ook een jeugdproject georganiseerd. Hiervoor zijn alle groepen 7 van de basisscholen in Hardinxveld-Giessendam gevraagd hoe zij de veiligheid in het dorp ervaren en hoe dat eventueel beter zou kunnen.

Door Wil Sommeijer

Alle scholen hebben meegedaan, vertellen de wijkagenten Willem Doesberg en Dennis den Besten. ,,In totaal dertien klassen. We hebben driehonderd flyers uitgedeeld, dus gaan we er in principe van uit dat die in al die huishoudens zijn bekeken. De kinderen mochten zelf bepalen hoe zij hun idee van veiligheid uit wilden beelden. Ze mochten denken in mogelijkheden en niet in beperkingen. Nou, we hebben een kamer vol met de meest fantastische werkstukken.''

En wat zou de jeugd nou graag willen? Extra zebrapaden, zeker op de kruising van de Troelstrastraat en Thorbeckestraat. Maar ook werd een veilige fietsroute, fietspad, op Buitendams als nodig gezien. Ook de rotonde bij de Nieuweweg kreeg de aandacht van de jeugd. En er was een inzending van een huis dat reageert als er wordt ingebroken.

Inmiddels zijn de werkstukken gejureerd door twee volwassenen en een tienjarig meisje uit Gorinchem. Per klas komt een winnaar uit de bus. De werkstukken worden tot 19 november geëxposeerd in de bibliotheek aan de Pietersweer. Wethouder Eelke Kraaijeveld opent de expositie op vrijdag 28 oktober om 16.00 uur en reikt de prijzen uit. De winnaars gaan een dag op stap met de politie.

Doesberg en Den Besten zeggen dat wel wat gedaan wordt met de ideeën. ,,De voorstellen worden aangeboden aan de gemeente, waarna de verkeerscommissie zich erover buigt. Die geven het vervolgens door aan het college van b & w. Alles wordt teruggekoppeld naar de kinderen, zodat zij kunnen zien en horen wat er met hun ideeën wel of niet is gedaan."

advertentie
advertentie