Ogen en oren voor de veiligheid van het dorp

23 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Burgemeester Maria Wiebosch-Steeman geeft vrijdag 28 oktober om 06.00 uur het startsein voor de Veiligheidsdag in Hardinxveld-Giessendam. Gedurende 24 uur kan iedereen die zich daarvoor aanmeldt 'meelopen' met de politie. Zien hoe je als burger de ogen en oren kunt zijn voor de veiligheid van ons dorp. Deze speciale dag wordt beëindigd op zaterdagochtend om 06.00 uur. Het meelopen kan overigens vanaf 13.00 uur.

Door Wil Sommeijer

'Dat is verdacht! Horen, zien en 1.1.2 gebeld. Zo doen we dat in Hardinxveld'. Zo luidt het motto van de veiligheidsdag. Met deze slogan willen politie en gemeente burgers bewust maken attent te zijn op zaken die afwijken van de normale gang van zaken. Bijvoorbeeld een vreemde auto die er alweer staat, of personen die zich verdacht ophouden rond winkels of huizen. Zo wil de politie zoeken naar mogelijkheden om de criminaliteit in te dammen.

De datum 28 oktober is bewust gekozen, vertellen de wijkagenten Willem Doesberg en Dennis den Besten. ,,We zitten dan tussen de zomer- en wintertijd in. De donkere dagen die tevens de start zijn van het donkere dagen offensief. En we zouden graag willen dat burgers daar meer alert op zijn. Natuurlijk moeten mensen wel serieus genomen worden. Het is een actie en reactie.''

Evenals Doesberg en Den Besten geeft ook plaatsvervangend teamchef Hans-Olaf Visser aan dat de politie niet overal tegelijk kan zijn. ,,We willen meer oplossingsgericht werken. We kunnen het gewoon niet alleen, daar hebben we burgers bij nodig. Wist je dat zestig tot zeventig procent van de heterdaad aanhoudingen door burgers zijn ingegeven. Maar dan nog, slechts een op de negen meldingen op 112 komt bij de politie terecht. Dat betekent dus dat er acht niet gemeld worden.'' Natuurlijk kent Hardinxveld-Giessendam de beveiligingsdienst voor bedrijfsterreinen, het buurttoezicht in de wijken en beschikt de politie over haar eigen netwerk. Ook de sociale media als Twitter en Facebook spelen een belangrijke rol.

Actie Schoentje

Om burgers bewust te maken dat zij ook voor hun eigen veiligheid kunnen zorgen, is er de actie 'Schoentje'. Dit is een papieren zooltje waarop mensen gewaarschuwd worden ramen en deuren te sluiten bij het verlaten van de woning. Ook staat er een e-mailadres op waar men tips om woninginbraak te voorkomen kan krijgen.

De wijkagenten gaan de wijken in om te kijken naar hang- en sluitwerk. Staat er misschien een vuilcontainer precies onder een raam dat open staat? Dan krijgt iemand zo'n schoentje in de brievenbus. Let trouwens toch op de brievenbus de komende dagen, want in het kader van de actie Veiligheidsdag wordt huis-aan-huis een speciale sleutelhanger bezorgd. En dan is er Burgernet: Horen, zien, bellen, een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Zo werkt het buurttoezicht nauw samen met de politie.

Meelopen

Iedereen die wil kan vrijdag vanaf 13.00 uur meelopen voor een of een paar uurtjes, zowel overdag als 's nachts. Mensen kunnen zich daarvoor aanmelden op het politiebureau tijdens de openingstijden of bellen naar 0900-8844, waarna zij met het politiebureau worden doorverbonden. Vanaf 13.00 uur is een ieder welkom in de Ducdalf en het Drijvershof om een sjerp af te halen en krijgen zij nadere informatie over het verdere verloop. Burgemeester Wiebosch vertelde dat enkele ambtenaren uit het gemeentehuis zich al hebben opgegeven. Zowel de drie politiemannen als de burgemeester benadrukken dat iedereen mee kan doen, jong of oud.

advertentie
advertentie