Sluitende begroting voor 2012

25 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - ,,Het is de laatste jaren bijzonder spannend en dat was het nu ook. Maar we hebben een sluitende begroting voor 2012'', zo liet wethouder Theo Boerman dinsdag weten. Dat wil niet zeggen dat nu het lek boven is, want de gemeente blijft voor een aanzienlijke taakstelling staan om de meerjarenbegroting - 2013-2015 - ook sluitend te krijgen. De begroting wordt behandeld in de raadsvergadering van 3 november.

Door Wil Sommeijer

Door de economische crisis is de gemeente de afgelopen jaren geconfronteerd met dalende opbrengsten en stijgende kosten. Hierbij kan gedacht worden aan de behoorlijke korting van de overheid aan de gemeente, de dalende leges opbrengsten van bouwvergunningen, verkoop van bouwgronden en dividenduitkeringen. Dit gaat gepaard met stijgende kosten, zoals onder meer de rijksbezuinigingen op de sociale werkvoorzieningen, zoals de Avelingengroep.

Om dit alles het hoofd te bieden is in 2010 een bezuinigingstraject in gang gezet om tot een meerjarig sluitende begroting te komen. De raad heeft bij de behandeling van de perspectiefnota 2011 - 2015 in juni 2011 taakstellingen bepaald, oplopend tot 1,7 miljoen euro. Een deel daarvan is inmiddels ingevuld, maar er moet nog steeds 1,1 miljoen euro tot 2015 bezuinigd worden. ,,Er komen nog een aantal bezuinigingen, zoals ingrepen in de Wmo, daar lopen de kosten enorm op, en de toekomst van het zwembad. Daar zijn een aantal varianten voor bedacht zoals sluiting van het buitenbad en optimalisering van het binnenbad. Daar loopt een onderzoek naar, maar er is nog niets besloten'', aldus Boerman. Inhakend op de ingrepen in de Wmo laat wethouder Paul Letterie weten dat het dan gaat om ingrepen in de huishoudelijke hulp. ,,Die wordt regionaal aanbesteed en het kan goed zijn dat een inkomensafhankelijke bijdrage wordt gevraagd. Ook zaken als beugels in het toilet of douchestoel zullen door mensen zelf moeten worden aangeschaft.'' Overigens is nog niets besloten over de Wmo bezuinigen en is daarom ook nog niet in de begroting opgenomen. ,, Ik verwacht dat dat de eerste begrotingswijziging zal zijn'', verklaart Boerman.

Ondanks de financiële krapte is er toch tevredenheid over het feit dat een groot deel van het collegeprogramma is of kan worden gerealiseerd. ,,Dat zijn de ondertekening van de overeenkomst nieuwbouw Koningin Wilhelminaschool, de geplande realisatie van Tienmorgen-Noord en de Regenboogschool en gymnastiekaccommodatie en de haltes van de MerwedeLingelijn.''

Ook op 3 november spreekt de raad zich uit over de najaarsnota 2011. Dit is een tussentijdse rapportage die aangeeft hoe het gaat met de beleidsvoornemens en budgetten uit de begroting 2011. Uit de najaarsnota blijkt dat het college goede vorderingen maakt met de voorgenomen werkzaamheden. ,,We zullen wel bij moeten ramen ten aanzien van de Wmo, maar er is ook voordeel in het leerlingenvervoer nu de school van Barendrecht naar Sliedrecht is verhuisd", zegt Boerman. Het bij de perspectiefnota verwachte financiële tekort van circa 357.000 euro voor 2011, wordt gehaald uit de pot reserve economische crisis, wat ongeveer voldoende is om het tekort af te dekken.

Daarmee is dat potje leeg, maar Boerman benadrukt dat als de gemeente de beginjaren goed doorkomt dit geen probleem hoeft te zijn. De burgers hoeven in ieder geval niet extra in de beurs te tasten, want volgens Boerman is er ook in 2012 geen lastenverzwaring. Daarmee behoort Hardinxveld-Giessendam tot het kleine aantal gemeenten in Nederland waar geen lastenverzwaring voor de burgers zal zijn.

De complete begroting 2012 en de najaarsnota 2011 zijn in te zien op de website www.hardinxveld-giessendam.nl.

advertentie
advertentie