Voorlichting over borstreconstructie na borstkanker

28 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

DORDRECHT - De regiomaatschap plastische chirurgie Gorinchem/ Dordrecht houdt een voorlichtingsavond over borstreconstructie voor vrouwen die in het verleden een operatie wegens borstkanker hebben ondergaan. Deze vindt plaats op woensdag 2 november van 19.30 tot 21.30 uur. Belangstellenden uit de hele regio Zuid-Holland Zuid zijn welkom.

In elke individuele situatie bestaat altijd de mogelijkheid om de borst door middel van plastische chirurgie weer mooier te maken. ,,Het maakt niet uit welk type ingreep vrouwen achter de rug hebben", zegt Carlo Holtzer, plastisch chirurg in het Beatrixziekenhuis. ,,Diverse uiteenlopende technieken worden toegepast: bijvoorbeeld met een implantaat, met gebruik van de eigen rugspier of buikhuid. Ook tepelreconstructie is mogelijk. Elke techniek heeft voor- en nadelen."

Omdat de materie best ingewikkeld is, krijgen de specialisten dat niet in tien minuten goed uitgelegd. ,,Om het echt goed en compleet te kunnen uitleggen, houden we deze bijeenkomsten", zegt verpleegkundig specialist Suzan Visser-Loefs, die het initiatief heeft genomen. Zij heeft gemerkt dat ze tijdens haar spreekuren regelmatig vragen krijgt over plastische chirurgie na een borstamputatie of een borstbesparende operatie. ,,Een bijkomend voordeel is dat de aanwezigen van elkaars vragen kunnen leren en desgewenst ervaringen kunnen uitwisselen. Ook de partner, een dochter/zoon of een vriendin is welkom."

Met de bijeenkomst komt de regiomaatschap tegemoet aan een vraag die leeft bij veel vrouwen. Visser: ,,We willen vooral het denk- en beslisproces van de vrouwen stimuleren en eventuele angst wegnemen. Er zijn veel vrouwen die al jaren een uitwendige prothese dragen en een drempel ervaren om over een operatie na te denken. Die drempel willen wij verlagen. Maar na de bijeenkomst mogen de bezoeksters natuurlijk gerust beslissen dat ze het (nu nog) niet gaan doen. Ze hoeven in het verleden niet perse in het Beatrixziekenhuis of het Albert Schweitzer ziekenhuis geopereerd te zijn."

De voorlichting vervangt niet het reguliere consult bij de plastisch chirurg en wordt gegeven door Visser, die verpleegkundig specialist is - dus niet door de plastisch chirurgen. De avond behandelt niet het type borstreconstructie dat gelijktijdig plaatsvindt met de operatie waarmee de tumor wordt weggenomen. Visser: ,,De informatie is afgestemd op vrouwen die in het verleden al zijn geopereerd. Hoe lang geleden, maakt daarbij niet uit. Vijftien jaar kan ook." Voor borstreconstructies kan men zowel terecht in het Beatrixziekenhuis als het Albert Schweitzer ziekenhuis.

De informatiebijeenkomst vindt plaats in de kapel van ziekenhuislocatie Amstelwijck van het Albert Schweitzer ziekenhuis, Van der Steenhovenplein 1, Dordrecht. Aanmelden op www.asz.nl. Meer informatie is verkrijgbaar bij het secretariaat Plastische Chirurgie, 078-6523266, op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur. Entree en parkeren zijn gratis.

advertentie
advertentie