Gratis WiFi in openbare ruimtes
Gratis WiFi in openbare ruimtes Marcel van Hoorn

'Gesubsidieerd internet te duur'

11 april 2018 om 11:26 lokaal

H'VELD-G'DAM De gemeente gaat geen openbaar wifi-netwerk aanleggen met behulp van Europees geld. Het college laat weten dat op de meeste plekken in Hardinxveld al gratis internet beschikbaar is. Daarnaast zijn er te veel kosten mee gemoeid, ondanks dat de EU een deel subsidieert.

Volgens de gemeente is een voorwaarde om in aanmerking te komen voor subsidie dat er nog geen wifi beschikbaar is. ,,In Hardinxveld-Giessendam wordt op dit moment al gratis wifi aangeboden in het gemeentehuis, de bibliotheek en het zwembad. Ook de scholen en de welzijnsinstelling zijn inmiddels voorzien van wifi'', stelt de gemeente en noemt tevens nog de sporthallen waar al wifi is of momenteel gerealiseerd wordt. ,,Er blijven dus weinig mogelijke locaties over.''

Het college heeft wel gedacht aan een wifi-netwerk in de Peulenstraat, maar concludeert dat het onderhoud daarvan te veel kost. ,,Hoewel de EU de apparatuur en installatiekosten van de wifi-hotspots betaalt, betalen gemeenten het internetabonnement en het onderhoud van de apparatuur voor tenminste drie jaar.'' Volgens de gemeente kost een wifi-hotspot per maand 100 euro en zijn in de winkelstraat zo'n tien wifi-punten nodig. Dat zou uitkomen op 12.000 euro per jaar. De gemeente vindt dat te gortig. Ook omdat de beoogde doelgroep, mensen die thuis geen internet hebben, klein is.

De gemeente onderzocht de wifi-mogelijkheden naar aanleiding van vragen van het CDA. De partij wees het college op een besluit van het Europees Parlement, dat voor gemeenten een pot met geld beschikbaar heeft gesteld voor gratis internet op openbare plekken. Minimaal zesduizend gemeenten kunnen gebruikmaken van een fonds van 120 miljoen euro, dat voor het zogeheten WiFi4EU-plan is uitgetrokken.

Het CDA vindt toegang tot internet een basisbehoefte en stelt dat meer dan duizend Hardinxvelders thuis geen internet hebben. De partij baseert zich op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit 2016. Daaruit bleek dat gemiddeld 6,6 procent van de Nederlandse bevolking geen toegang tot internet heeft. ,,In Hardinxveld-Giessendam zou dat uitkomen op ruim 1100 personen'', aldus het CDA.

advertentie
advertentie