Paul Sterrenburg bij de voedselpakketten.
Paul Sterrenburg bij de voedselpakketten. Aart Vermeij

'Goed dat we kunnen bijspringen'

11 april 2018 om 16:00 lokaal

H'VELD-G'DAM Vrijwilligers zijn onmisbaar in de samenleving. Ook in Hardinxveld-Giessendam wordt er veel werk verzet door vrijwilligers. Aart Vermeij spreekt om de week met een van deze Hardinxveldse vrijwilligers. Deze week Paul Sterrenburg (63 jaar): ,,Ik zit van tijd tot tijd wél achter de geraniums."

door Aart Vermeij

Hoe is uw naam, waar en wanneer bent u geboren?

Ik heet Paul Sterrenburg en ben op 13 oktober 1954 "Op de Buurt" in Hardinxveld geboren in de "ijskelder".

Waar doet u vrijwilligerswerk?

Ik doe vrijwilligerswerk in verschillende maatschappelijke en Christelijke organisaties. Nu wil ik wat vertellen over mijn werk bij de Voedselbank.

Waar is die te vinden?

In 't Spoor' aan de Stationsstraat en in het Kerkcentrum aan de Paulus Potterstraat in Hardinxveld-Giessendam.

Wanneer is de voedselbank opgericht?

De Voedselbanken hebben hun ontstaan te danken aan de start in Amerika in 1975, vandaar ging het naar Europa, met name Frankrijk en kwam het ook in Nederland van de grond.

In Hardinxveld-Giessendam werd de Stichting Voedselbank in 2009 opgericht. Dit was een initiatief van de Gereformeerde kerk aan de Stationsweg. Eerst met één uitgavepunt, het tweede volgde al gauw. Van de +/- 200 voedselbanken in Nederland, zijn er 175 georganiseerd in het overkoepelend orgaan Verenigde Voedselbanken Nederland, deze bestaat sinds 2015, ook de Hardinxveldse Voedselbank maakt hier deel van uit.

Wat wordt er door uw stichting gedaan?

Het mooie doel is voedseloverschotten en voedseltekorten belangeloos bij elkaar brengen. En hoe nodig de voedselbank is, blijkt wel uit het feit dat er in Nederland meer dan één miljoen mensen onder de armoedegrens leven.

Mensen kunnen door hun baan te verliezen, ziek te worden of door een scheiding in financiële problemen komen. Juist omdat het tijd kost uitkeringen en financiële toeslagen rond te krijgen, is het goed dat we even kunnen bijspringen. Vanaf 1 januari is de criteria om voor een voedselpakket in aanmerking te komen wat verruimd. Je kunt een pakket aanvragen als er minder dan € 215,- netto overblijft, na aftrek van alle vaste lasten. Bestaat je huishouden uit meer dan één persoon dan komt voor elke volgende persoon € 85,- bij.

Naar ons idee vragen te weinig mensen in Hardinxveld-Giessendam een voedselpakket aan.

Wat is uw taak hier?

Mijn taak is het doen van de intakes en het onderhouden van de contacten met de verschillende Sociale diensten.

Hoelang doet u dit al?

Vanaf de start.

Wat is er mooi aan dit werk?

Ik kom uit de harde zakelijke wereld, ik vind het fijn nu totaal wat anders te doen. We streven ernaar de Voedselbank helemaal overbodig te maken bij de mensen, maar lukt dit (nog) niet, dan is het fijn dat we elkaar van dienst kunnen zijn.

Wat is er moeilijk aan dit werk?

Bij mensen die problematische schulden hebben, een schuldhulpverleningstraject doorlopen of door verslaving aan de grond zitten, lijkt de situatie soms zo uitzichtloos. Dat doet me wat.

Ook bij de Voedselbank zal er samengewerkt moeten worden, hoe gaat dat?

Het samenwerken heeft zowel een interne als een externe kant.

Het werk wat ik doe, doe ik samen met Lia Kraaijeveld. Door goed overleg, kunnen we elkaar probleemloos vervangen en het samendoen maakt het werken aangenaam. Er is bovendien een goede samenwerking met de Sociaalwerkers.

Het inzamelen van voedsel en het logistieke gedeelte van de Voedselbank worden weer door andere medewerkers gedaan. In totaal werken er 32 vrijwilligers mee. In het begin van de Voedselbank vonden bedrijven het soms moeilijk voedsel via de achterdeur weg te laten vloeien, want dat betekende dus dat dat niets opbracht. Daar is een omslag in gekomen; er wordt nu gewoon met ons gerekend. Wij zijn onze relaties dus zeer erkentelijk voor hun loyaliteit.

Waarom koos u juist voor dit vrijwilligerswerk?

Bij de start ben ik hier eigenlijk ingerold, als vertegenwoordiger van de diaconie van de kerk. Anderhalf jaar later ben ik dit op eigen titel gaan doen.

Hoe lang hoopt u dit werk nog te doen?

Tot de voedselbank niet meer nodig is; als dat niet lukt, hoop ik nog lang dit werk te doen.

Waarom zit u niet achter de geraniums?

Ik zit wél af en toe achter de geraniums, of wat er op dat moment voor het raam staat, we moeten niet doorhollen maar de dingen overdenken en dan weer opgeladen verder gaan.

Heeft u of doet u betaald werk en wat bent u van professie?

Ik heb altijd in de elektrotechniek gewerkt. Hierdoor heb ik het één en ander van de wereld gezien en ben dankbaar dat mijn wieg in Nederland stond.

Om gezondheidsredenen ben ik eerder met pensioen gegaan, het mooie is dat ik met mijn vrijwilligerswerk zelf mijn agenda kan bepalen.

advertentie
advertentie