Eén welzijnsorganisatie lonkt

23 november 2011 om 00:00 Voorpagina

Die brede welzijnsorganisatie wordt gevormd door de stichting voor Sociaal Kultureel en Educatief Werk (SKEW) en de stichting Instelling Gecoördineerd Ouderenwerk (IGO). De streefdatum is 1 september 2012. ,,Het zou mooi als we dat halen, maar het is geen doel op zich”, aldus Kraaijeveld, die een zorgvuldig opbouwproces koestert en blij is dat het afgelopen jaar (de eerste formele contacten werden eind vorig jaar gelegd) al een constructief proces is doorlopen. Dát heeft geresulteerd in een breed gedragen welzijnsvisie, die donderdagavond wordt besproken tijdens De Ontmoeting. Dinsdag werd in het gemeentehuis een intentieovereenkomst ondertekend. ,,Mede gezien de landelijke ontwikkelingen - Het Rijk gooit steeds meer over de schutting van gemeenten - lijkt het me geen verkeerd idee dit te tackelen door één professionele organisatie op te tuigen”, aldus SKEW-voorzitter Jan Boer. De wethouder refereert daar ook aan: ,,Het feit dat gemeenten steeds meer taken krijgen toebedeeld vraagt om een krachtige en integraal werkende welzijnsorganisatie. Hiermee kan je op sociaal gebied datgene blijven doen wat belangrijk is. Een positief bijeffect is dat je verfrissende inzichten krijgt doordat je in elkaars keuken kijkt. Ook kan je verbindingen leggen tussen de jeugd en ouderen hetgeen leidt tot een samenhangend aanbod aan activiteiten.”

‘SKEW en IGO onderkennen de meerwaarde’ H’VELD-G’DAM - In het nabijgelegen Alblasserdam moest de wethouder zijn uiterste best doen de drie welzijnsorganisaties in de gemeente te overtuigen hoe nuttig en, in zijn ogen, noodzakelijk een fusie is. Ofschoon hij daar niet in slaagde drukte hij desondanks zijn wil door. De Hardinxveldse wethouder Eelke Kraaijeveld hoefde niet naar dat machtsmiddel te grijpen. ,,Als de twee maatschappelijke partners niet enthousiast waren geweest zouden we niet aan dit traject beginnen. Gelukkig onderkennen ze net als de gemeente de meerwaarde van één welzijnsorganisatie.”

Door Erik de Bruin

Volgens Boer is het grote verschil dat één organisatie ontstaat die gemeentelijke taken uitvoert op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo): ,,De aansturing zal een stuk gemakkelijker zijn. Ik heb geen idee van andere gemeenten, maar ik denk dat Hardinxveld hieraan toe is. Daarom staan we er ook positief in. In de uitvoering verwacht ik trouwens geen veranderingen. Dat wordt pas zichtbaar op de lange termijn.” IGO-directeur André Schoonderbeek onderschrijft het voordeel voor de gemeente. ,,Zij krijgt zo meteen te maken met één aanspreekpunt.” Over de voordelen voor de welzijnsinstelling moet hij even nadenken. ,,Je zal er niet direct geld mee verdienen en goedkoper door gaan werken. Wel bouw je in een bredere organisatie meer contacten op.” In het voorjaar hield hij een pleidooi niet te bezuinigen op Wmo-voorzieningen. ,,Ik weet dat de gemeente fors moet bezuinigen. Je kan daarbij ook denken aan de Wmo. Zolang de voorzieningen wél beschikbaar blijven voor de uiterst kwetsbaren in onze samenleving. Zij mogen niet de dupe worden. Die boodschap heb ik destijds verkondigd tijdens een informatieve bijeenkomst. De discussie werd uitgesteld. Ik ben benieuwd naar het Wmo-debat dat in december wordt gehouden.”

,,Of de intentie om één welzijnsorganisatie tot stand te brengen daar invloed op heeft? Nee, ik denk het niet. Hier valt voor de gemeente nauwelijks geld uit te halen.” Boer ziet er ook geen kostenbesparende maatregel in: ,,Je zal juist eerst kosten moeten maken. Op termijn zou je via overhead wel geld kunnen besparen.”

advertentie
advertentie