Oud-landskampioen kan Vriendenschaar niet aan

29 november 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Die Haghe is een voormalig landskampioen uit Den Haag en dit seizoen één van de titelfavorieten in de overgangsklasse. Toch moest de gerenommeerde vereniging haar meerdere erkennen in Vriendenschaar: 23-17.

Vriendenschaar speelt deze zaalcompetitie in een loodzware overgangsklasse. Met ploegen als Oranje Wit, Kinderdijk, Die Haghe Tjoba en De Meeuwen in de poule belooft het een dynamisch zaalseizoen te worden. Na de thuisoverwinning tegen Tjoba en het nipte verlies tegen Rust Roest was duidelijk dat de wedstrijd van zaterdag belangrijk was. Coach Jan-Arie van Houwelingen stuurde een ploeg vol zelfvertrouwen het veld in. De ploeg wist immers gemakkelijk de korf te vinden in de voorgaande wedstrijden. Daardoor leek de opgave vooral verdedigend te liggen. De wedstrijd startte direct met scores via vrije ballen aan weerszijden. Bert Verspuij liet zien het vizier op scherp te hebben. De ploeg uit Den Haag, getraind door oud-international Tim Abbenhuijs, scoorden echter stevig mee. Bij de 8-8 stokte de Hardinxveldse productie. Dit was het moment om de verdedigende taken extra serieus te nemen. Met name het vak met topschutter Menno Kop en routinier Mees v.d. Waal van Dijk kweet zich zeer behoorlijk van deze taak. Het lukte meerdere keren de Haagse aanval zo te frustreren dat men niet binnen de 25 seconden van de schotklok de korf wist te vinden.

Na de rust was het vooral het vak van Menno Kop dat excelleerde. Milou van Dijk speelde tot dan toe een zeer ongelukkige wedstrijd door de hoge druk van haar tegenstandster. Met een doorloopbal en een ver afstandsschot schudde zij de schroom van zich af. Menno Kop dreef zijn tegenstander tot grote wanhoop door vanuit elke positie de korf te vinden. Het uitvallen van Mees v.d. Waal van Dijk met een blessure leek een grote domper. De 19-jarige Peter Visser was zijn vervanger. De youngster herpakte zich na twee mislukte rebounds op grandioze wijze. Met indrukwekkende kracht liet Visser zien het grote werk aan te kunnen en een prima stand-in te zijn op de hachelijke momenten. Ook Wendy Koorevaar pakte haar doelpunten mee op het moment dat Kop even aan banden werd gelegd. Daardoor lukte het Vriendenschaar uit te lopen naar een voorsprong van vier doelpunten met nog vijf minuten zuivere speeltijd op de klok (20-16). Die Haghe was onmachtig om terug te komen tegen het intensief verdedigende Vriendenschaar. Ontspannen lukte het de Mostertbrigade de laatste minuten uit te spelen waardoor zelfs een marge van zes doelpunten op het scorebord kwam. Vriendenschaar deelt na drie wedstrijden de koppositie met vier ploegen. Zaterdag speelt Vriendenschaar uit in Putten tegen De Meeuwen.