Geen happy end in bomensoap

29 november 2011 om 00:00 Nieuws

Om deze bomen was de afgelopen jaren veel te doen. In eerste instantie omdat de gemeente vanwege de revitalisering van bedrijventerrein De Peulen alle abelen aan de industriezijde wilde kappen, om zo ruimte te creëren voor extra parkeerplaatsen. Bewoners van de nabijgelegen Apollostraat ageerden hiertegen waardoor een heuse bomensoap ontstond. In oktober 2010 werd een compromis gesloten. Het college nam het besluit om en om te kappen. Na een halfjaar sloeg de blijdschap bij de bewoners om in ontsteltenis. Zeventien bomen bleken niet of slechts gedeeltelijk uit te lopen. Een vertegenwoordiger van de Bomenstichting werd gevraagd te kijken wat er aan de hand is. Volgens hem is na het kappen in februari hoogstwaarschijnlijk het middel glysofaat op de boomstronken gesmeerd. Dit om uitlopen te voorkomen. Wat de afdeling Groen van de gemeente echter over het hoofd heeft gezien is dat glysofaat, een milieubedreigend middel, door de wortels wordt afgescheiden. Een naastgelegen boom waarvan de wortels verweven zijn komt zodoende met het spul in aanraking. Wethouder Boerman trok het boetekleed aan en sprak van een inschattingsfout die ernstig wordt betreurd. Hij zei erbij dat de gemeente via extra bewatering zou proberen de beschadigde bomen - waarvan een aantal volledig kaal is - in leven te houden. Dit heeft geen effect geresulteerd.

H’VELD-G’DAM - Wethouder Theo Boerman deelde afgelopen maandag slecht nieuws mee aan de gemeenteraad en de bewoners van de Apollostraat. Dertien abelen aan de Peulenlaan moeten waarschijnlijk in februari of maart volgend jaar worden gekapt. Door Erik de Bruin

Boerman: ,,De Bomenbank, die recent in opdracht van de gemeente onderzoek heeft gedaan, is pessimistisch over de te verwachten levensduur van dertien abelen tegenover de tennisbaan. De conditie van deze bomen is waarschijnlijk zo slecht dat ze verwijderd moeten worden.” Hij gebruikt bewust het woord waarschijnlijk omdat Bomenwacht Nederland is verzocht een second opinion uit te voeren. ,,De resultaten hiervan zullen rond 5 december bekend zijn”, aldus de wethouder, die niet de kop in het zand steekt. ,,Er is geen aanleiding om te verwachten dat deze resultaten positiever zullen zijn. De second opinion is alleen bedoeld om helemaal zeker te zijn.” Om eraan toe te voegen: ,,Ik begrijp goed dat mensen teleurgesteld zijn want dat ben ik ook. Ik breng met pijn in het hart het slechte nieuws over.” Robert Philippo, één van den bewoners die destijds op de ‘barricaden’ stond en ook het verval van de abelen aan de kaak stelde, reageert vrij nuchter: ,,Gedane zaken nemen geen keer. We kijken vooruit en vinden het jammer dat deze toch oersterke bomen klaarblijkelijk gekapt moeten worden. Om hier een goed oordeel over te kunnen vellen zullen we eerst het onderzoeksrapport moeten lezen. Dat hebben we net gekregen.”

advertentie
advertentie