Rivierenland ziet economisch klimaat verslechteren

30 november 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Opvallend veel ondernemers in Rivierenland zagen in het derde kwartaal een verslechtering van het economisch klimaat. Ook wat betreft de verwachtingen voor het vierde kwartaal zijn er tal van pessimisten: 32 procent van de ondernemers verwacht een verdere verslechtering.

Deze resultaten van de Conjunctuurenquête (COEN) laten zien dat de aanhoudende onrust op de financiële markten nu is overgeslagen naar de reële economie en ondernemers niet onberoerd laat. Vooral ondernemers in de bouw, meer dan gemiddeld aanwezig in de regio Rivierenland, zien het somber in wat betreft het economisch klimaat. De verwachtingen voor 2012 zijn voorzichtig, maar overwegend positief.

Ook wat betreft de omzet ondervinden de ondernemers in Rivierenland de gevolgen van de onrust: 27 procent zag een daling van de omzet in het derde kwartaal tegenover 17 procent die een omzetstijging rapporteert. Ook de verwachtingen zijn getemperd: hoewel er meer ondernemers zijn die een omzetstijging verwachten (28 procent) dan andersom (22 procent) zijn zij in verhouding minder talrijk dan bij de verwachtingen van de omzet van het vierde kwartaal van 2010 (33 procent met een verwachte stijgende omzet tegenover 19 procent met een verwachte dalende omzet). Bij de omzet uit export is een lichtpuntje: meer ondernemers hebben in het derde kwartaal een stijgende omzet uit export gezien dan verwacht.

De verwachtingen voor 2012 zijn zowel in Rivierenland als elders in Nederland positief. Ondernemers zijn weliswaar somber over de korte termijn, voor geheel 2012 zijn ze positiever gestemd. Zo verwacht 25 procent van de Rivierenlandse ondernemers een omzetstijging en 16 procent een omzetdaling. Ook de omzet uit export wordt overwegend positief ingeschat hoewel het Nederlands gemiddelde hoger ligt. Ten aanzien van de personeelssterkte is het bedrijfsleven in Rivierenland behoudend: 12 procent verwacht een toename en 13 procent een afname van het personeelsbestand.

Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van de Conjunctuurenquête Nederland (COEN) voor het vierde kwartaal van 2011, toegespitst op de regio Rivierenland. Gelet op deze ontwikkelingen roept de KvK overheden op om de regionale economie zoveel mogelijk te ondersteunen, bijvoorbeeld door het oplossen van de eerder deze maand geconstateerde fileproblemen op de A15. ,,De sector transport & logistiek is van groot belang voor de werkgelegenheid in de regio en kan een impuls goed gebruiken", aldus de KvK.

De onderzoeksresultaten staan op www.kvk.nl/mn-coen.

advertentie
advertentie