Wethouder loopt boos weg tijdens evaluatie sluitingstijden horeca

1 december 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Burgers die wat honend lachen als cijfers worden getoond. Een wethouder die woedend reageert op een opmerking van een van de aanwezigen en de zaal verlaat. Een politiechef die naar aanleiding van die uitbarsting iets vertelt wat hij liever achter de kiezen had gehouden. En een dringend advies van politie en burgemeester om vooral overlast te melden. Maar daar gaat het fout. Burgers hebben geen zin in ingegooide ramen. Samengevat: een bijeenkomst om de verruimde sluitingstijden van de horeca te evalueren, bracht veel commotie teweeg.

Door Wil Sommeijer

Het was wethouder Paul Letterie die ontplofte toen een aanwezige man opperde dat toch bekend is wie de notoire overlastgevers in het uitgaansgebied zijn. ,,Het zijn semi-criminelen die strenger moet worden aangepakt.'' ,,Ik weiger hier naar te luisteren. Ik kom al twee jaar bij die mensen over de vloer. Ik ben tegen discriminatie. Je kunt een hele groep niet op deze manier wegzetten. Ik breng de genocide op een bevolkingsgroep in het verleden maar even onder de aandacht'', riep Letterie. Op dat moment greep burgemeester Maria Wiebosch-Steeman in en gaf zij Letterie te verstaan dat men zo niet met elkaar omgaat. Hij verliet vervolgens de zaal, de deur met een ferme klap dichtsmijtend, de verblufte en ook verontwaardigde aanwezigen achterlatend. Na een korte pauze, waarin de gemoederen maar weinig tot bedaren kwamen, vond Johan den Hartog, teamchef politie, het goed om een aantal dingen uit te leggen. ,,Ik wilde dit eigenlijk niet zeggen, maar de groep die de laatste paar weken voor veel overlast zorgde moet zich bij justitie verantwoorden. Ook hebben wij op het woonwagenkamp iemand aangehouden die overlast veroorzaakt. Ik zal aan de wijkagenten vragen of ze de komende week contact met u leggen om over uw problemen te praten. Wij gaan door met het opbouwen van dossiers over die lieden'', verzekerde hij de aanwezigen.

Wat begon als tussentijdse evaluatiebijeenkomst over de sluitingstijden van de horeca, werd een bijeenkomst van behoorlijk gefrustreerde burgers die vooral spraken over de overlast die een aantal jongeren veroorzaakt. Ook was sprake van een zekere tevredenheid, want rond de kroegen in de Damstraat blijkt de overlast aanzienlijk afgenomen door de verruimde sluitingstijd, maar duurt deze nu wel wat langer in de nacht. De horecaondernemers ervaren de proef als positief. Er zijn geen klachten van direct omwonenden, de druk is van de ketel en er zijn minder problemen in de directe omgeving van de kroegen. En dat werd ook door verscheidene aanwezigen beaamd.

Als meetpunten werden genoemd, de Damstraat, Buitendams, Molenstraat en Peulenstraat. ,,Betrekken jullie de volgende keer ook maar de Kerkweg erbij. Daar is het bij de kerk ook raak'', adviseerde een mevrouw de politie. Johan den Hartog gaf aan dat het overlastcijfer het meest in het oog springt: in 2010 waren dat er negen en in 2011 21 geregistreerde meldingen. Drie daarvan zijn te linken aan het weekend, de rest betreft overlast in genoemde omgeving. Zoals één melding over vervuiling in de Jodensteeg. Daar moest een mevrouw erg om lachen. ,,Ik kan er een boek over schrijven. Komen jullie maar eens kijken. Er wordt gewoon in gepoept.'' Dat had burgemeester Wiebosch ook geconstateerd. Ze hoopte dat het afgelopen week was schoongemaakt. Van de bankjes op de hoek bij de inmiddels gesloten ABN-Amrobank wordt druk gebruik gemaakt, vertelde een mevrouw. ,,Ze verstoppen vooraf flessen drank onder de struiken en gaan dan later gezellig met elkaar zitten drinken.'' ,,Er is overlast van jeugd in de breedte, hangplekken waar overlast wordt veroorzaakt. Meldt dat bij de wijkagent. Die gaat dat bespreken met zijn collega zodat maatregelen genomen kunnen worden. Het moet bij ons bekend zijn, anders kunnen we ook de jongeren niet aanspreken. Ik vraag me af of alles wat hier nu is gezegd, wel gemeld is. Als u om vier uur 's nachts overlast heeft moet u dat melden. Als u tweemaal om vier uur belt over overlast, weten wij dat we er de volgende keer moeten staan.''

Ook de burgemeester benadrukte dat alleen actie ondernomen kan worden, als zaken gemeld worden. Maar dat is het probleem, stelden de omwonenden. Als je dat doet loop je het risico dat de volgende dag je ruit wordt ingegooid, zoals dat kroegbaas Van Zwienen overkwam. Volgens hem zijn er een paar notoire overlastgevers. ,,Die komen er bij mij ook niet meer in'', zegt hij.

Duidelijk werd wel dat mensen bang zijn om misstanden te melden en ook dat er maar weinig vertrouwen in het optreden van de politie is. De bewoners willen ook niet met hun naam in de krant. Mensen zeiden dat ze vaak gebeld hebben en één meneer vertelde dat hij bij een melding het advies van een politieagent kreeg om het maar niet doen omdat je anders problemen kunt verwachten. Dat werd door Den Hartog niet geloofd, vroeg om een naam, maar die kreeg hij niet.

Burgemeester Wiebosch-Steeman, die aan het eind van de bijeenkomst excuses aanbood voor het gedrag van de wethouder, drukte een ieder op het hart toch vooral wel te melden, zodat in kaart kan worden gebracht waar en waneer iets gebeurt. Ook het maken van foto's kan helpen, maar speel geen eigen rechter. In de kraag vatten mag en bel dat de politie. Wiebosch-Steeman gaf verder nog aan dat de Jodensteeg nu de grootste aandacht heeft en dat de politie weet dat iedereen die er nu staat weggestuurd mag worden. ,,Ik ga ook met de jongerenwerker praten. Maar laten we niet vergeten dat het wel kinderen uit onze gemeenschap zijn.''

advertentie
advertentie