Trijntje was een 'dik oud wijfie'

12 december 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - ,,Trijntje was een dik oud wijfie tussen de veertig en vijftig jaar. Het leven was hard in de midden-steentijd'', grapte prof. dr. Leendert Louwe Kooijmans vrijdag bij de onthulling van Trijntje's reconstructie. Ze werd ontdekt in 1997 tijdens archeologische opgravingen op het tracé van de Betuweroute. Kooijmans had de leiding over de opgravingen.

Door Wil Sommeijer

Trijntje is bijzonder. Ze was een tijd lang de oudste opgraving van westelijk Nederland, totdat vorig jaar bij Rotterdam resten werden gevonden. Van Trijntje werd een heel skelet veiliggesteld. Negentig procent daarvan vergaat als je dat vrij legt. Haar resten moeten geconserveerd blijven voor isotopen onderzoek, micro-onderzoek en allerlei andere testen. Trijntje werd 7500 jaar geleden begraven. Voor de préhistorie is dat nog niet zo oud, maar wel voor West-Europa. Zij was in die tijd een oude dame. Kooijmans: ,,Op de donk Polderweg, waar zij woonde, bivakkeerden hele gezinnen. Men joeg op bevers en snoeken.'' Op de donk zijn vele vondsten aangetroffen, zoals een hond - die lang in De Koperen Knop mocht blijven en daar het middelpunt van de opgravingen Betuweroute vormde -, een houten kano en tal van werktuigen. ,,Maar ook melkkiesjes van kinderen. Zo bouw je een verhaal op over de oudste bewoning van Hardinxveld-Giessendam en Zuid-Holland'', aldus Kooijmans.

,,We hebben de hond hier gehad. Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden wil hem nader onderzoeken. En nu krijgen we de reconstructie van Trijntje in bruikleen. En daar is ze dan. Ze is door de voormalige hooizolderdeur naar binnen gekomen en ze ligt in het Betuweroute paviljoen'', zei Alida de Jong-Ambachtsheer, directeur van Museum De Koperen Knop. Ze wees op de multitouch-tafel voor het paviljoen die in bruikleen is gegeven door de regionale bibliotheken. Hierop is het verhaal van Trijntje te vinden en ook andere regionale geschiedenisverhalen. Met de komst van Trijntje, die haar naam ontleent aan haar vindplaats, is een start gemaakt met een educatief programma. Dat wordt de komende jaren in De Koperen Knop ontwikkeld. De reconstructie wordt hierbij verbonden aan een informatiezuil over de prehistorie van de Alblasserwaard en klankbeelden met gegevens over de bijzondere opgravingen. Speciaal voor de scholen is een lesbrief over de bijzondere opgravingen en over Trijntje. Scholen krijgen deze op verzoek toegestuurd. Ook wees De Jong-Ambachtsheer op de canon van Zuid-Holland, waarin naast allerlei belangwekkende zaken Trijntje toch zeker de trekker is. Ook is er een wandelroute van het museum naar de vindplaats die half januari gereed is.

Trijntje is nu teruggekeerd naar haar laatste rustplaats. Ze ligt in de houding waarin ze pak weg 7500 jaar geleden is begraven. Ze was moeder van meerdere kinderen en verkeerde in goede gezondheid, zo bleek uit de onderzoeken. Een prachtige levensechte reconstructie van een vrouw uit het einde van de midden-steentijd. Een ware schat en publiekstrekker voor museum De Koperen Knop.

Het museum is gevestigd aan Binnendams 6, geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 uur tot 17.00 uur, op zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur. Telefoonnummer 0184-611366 of kijk op de website: www.koperenknop.nl.

advertentie
advertentie